Aldersgrense og assistert befruktning (IVF)

Vi får mange spørsmål om hvem som kan søke assistert befruktning og spesielt i hvilken grad vi har absolutte aldersgrenser for assistert befruktning (IVF). Denne artikkelen sier noe om  hvordan vi håndterer dette temaet her ved Medicus.

Den mest aktuelle problemstillingen er knyttet til øvre aldersgrense ved assistert befruktning (IVF), men også nedre aldersgrense har vært et tema flere ganger.

Helsedepartementet har i forarbeidet til bioteknologiloven gitt veiledende aldersgrenser for assistert befruktning. Kvinnens alder bør være over 25 år og under 38 år og det må være en rimelig aldersforskjell mellom mannen og kvinnen. Bakgrunnen for anbefalingen er først og fremst å ivareta barnet som kan bli til som følge av behandlingen, men også paret som skal gjennomgå behandlingen som for noen kan være en psykisk og fysisk belastning. Når legen har gjort en medisinsk vurdering av paret og en psykososial vurdering av parets omsorgsevne kan lege tilby behandling selv om kvinnens alder faller utenom departementets veiledende aldersgrenser.

Dette innebærer at par som er gifte eller samboere i ekteskapsliknende forhold og som ikke kan få barn på egen hånd kan få tilbud om assistert befruktning også når kvinnens alder er lavere enn 25 år eller over 38 år.

Vi ser på om parforholdet er stabilt og om forholdene ellers ligger til rette for at barnet kan ivaretas på en trygg og god måte. Dette innebærer at vi, når forholdene ligger til rette for det, også kan behandle par der kvinnens alder er for eksempel 20 år, dersom lovens krav for assistert befruktning ellers er oppfylt. På samme måte kan vi tilby behandling til par der kvinnens alder er 40 år eller over dersom sjansen for å lykkes er akseptabel og paret ellers er innforstått med hvilke sjanser de har til å lykkes. 

Ved ny bioteknologilov i 2020 ble det også satt en absolutt øvre aldersgrense på 46 år på kvinnen som betyr at det ikke kan utføres assistert befruktning av noe slag på kvinner som har fylt 46 år.

For mannen praktiserer vi en øvre aldersgrense på 65 år, men gjør også her individuell vurdering.

Oppsummert: 

 • Det er ingen absolutt nedre aldersgrense for assistert befruktning
 • Øvre aldersgrense for kvinnen er 46 år
 • Øvre aldersgrense for mannen er 65 år, men også her gjøres det individuelle vurderinger. Aldersforkjellen mellom mannen og kvinnen kan også tillegges noe vekt.

Ønsker du å snakke med oss om vi kan hjelpe dere, er det bare å kontakte oss for en uforpliktende prat.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

86 kommentarer

 1. Hei, jeg og min mann har endelig blitt gravid gjennom IVF behandling, etter å ha prøvd i 7 år! Jeg er 39år, min mann er 45år, mitt spørsmål er, hvor lang tid etter fødsel kan vi sette igang med IVF behandling igjenn? Da vi ønsker oss to barn.

  Mvh Torhill

  1. Hei Torhill
   Så fint at dere har blitt gravide etter så mange års prøvetid. Kos dere med graviditeten og barnet når det kommer!
   Du må ha kommet i syklus igjen etter svangerskap og ammeperiode før du kan starte ferskforsøk. Hvor lenge avhenger derfor av hvor lenge du fullammer eller ammer så ofte at du ikke har syklus.
   Det samme vil gjelde hvis du har fryste befrukta egg som skal tine og settes inn i en fryse / tine – syklus.

 2. Vi er begge over 30, vært sammen siste 12 årene. Mann og kvinne. Vi ønsker barn nå, men opplever at det vil ta for lang tid. Kan vi få hjelp med IVF enten offentlig eller privat uten at grunnen er fertilitetsproblemer, men kun at man f.eks ønsker flere barn på en gang pga alder?

  1. Hei Anonym, beklager for sent svar!

   Alderen hos dere er vel ikke dramatisk høy når det gjelder muligheten til å få barn?
   Om dere begge er friske og uten kjente problemer skal dere normalt forsøke på egen hånd i 12 mnd. Om dere ikke har lyktes da, anbefales utredning av begge og rådgivning mtp behandling. Dere kan da vurderes for tilbud om IVF om dere er gifte eller faste samboere i minst den samme.

 3. Hei!

  Jeg er en 42 år gammel 2 barnsmor. Jeg og mannen prøver å bli gravide med vårt 3. barn. Sistemann ble først for 6 år siden, men vi har nettopp begynt å prøve. Min mann er også 42 år. Pga alder, så har jeg ikke lyst å prøve i det uendelige. Jeg har ikke målt eggproduksjonen min. Jeg har regelmessig menstruasjon på ca 27 dager. Hva anbefaler dere? Jeg vil gjerne gå raskt i gang

  1. Hei Tonje

   Beklager sent svar.Jeg tror at dere bør vurdere assistert befruktning hvis dere ikke lykkes i løpet av 6 mnd.
   Mye kan ha endret seg siden 6 år tilbake.

 4. Hei, jeg er lesbisk og har da en jente kjæreste. Jeg lurer på om er det en mulighet å ta ut mine egg å få dem befruktet også sette dem inn i min kjæreste? Slik at hun blir bærer av mine egg? Er dette lov her i Norge?

  1. Hei! Beklager sent svar. Slik det ser ut nå er dette kun lov hvis det foreligger en medisinsk grunn; altså at den av dere som mottar egget har dårlige sjangser for å lykkes med egne egg.

 5. Jeg er en 38 år gammel 2 barns mor med pco, jeg ønsker meg flere barn og må bare ta sjansen og prøve nå i korona tiden vi er inne i. Jeg har samboer og lurer på om jeg kvalifiserer til ivf?

  Jeg er redd for at barnet kan bli sykt pga alderen min, kan man sjekke om egget er friskt før man befrukter det?

  1. Hei!

   IVF-behandling blir vanligvis først aktuelt dersom man ikke har lykkes med å bli gravid på egen hånd etter opp mot 1 års prøving. Ulike faktorer kan gjøre at denne tiden kortes ned. Dersom du er usikker på dette vil jeg råde deg til å ta kontakt med en fertilitetsklinikk for å høre videre anbefalinger. I Norge kan man generelt ikke sjekke genetikken på embryoet før tilbakesetting i livmoren.

   Mvh
   Finn

 6. Kvinne, 41 år til sommer. Test for to år siden viste AMH på 3 og FSH 10. Overvekt, men ingen andre kjente utfordringer knyttet til fertilitet. Kjøpte som singel en avtale om tre IVF i Danmark. Gjennomførte to forsøk i fjor og ble gravid på det ene. I høst ble det i uke 8 konstatert MA. Jeg har siden fått meg kjæreste, han har ingen kjente fertilitetsproblemer. Vi har snakket om aktivt å prøve, men arbeidsforhold gjør det veldig vanskelig å treffe på eggløsning. Vil vi kunne ha nytte av å bruke det siste IVF-forsøket sammen (lang protokoll), eller kan det evt. gi hormonelle utfordringer som kan komme i veien for prøving de månedene det klaffer med jobb? Eggene blir jo definitivt ikke yngre.

  1. Hei Marianne.

   Her er det flere faktorer som gjør du ikke har så god tid, med alder og lav AMH som de viktigste. IVF vil nok være det lureste valget i din situasjon, for å ikke potensielt tape mye tid – som hos deg kan være avgjørende. Du skriver at du nå har fått deg kjæreste, og jeg tolker det som at dette forholdet er ganske nytt. Når det gjelder evnt. behandling i Norge må man enten være gift, eller leve i et «ekteskapslignende forhold» før man kan tilbys behandling. Med «ekteskapslignende forhold» menes vanligvis samboere med felles adresse minst 1 år. Dersom dere planlegger IVF-behandling ved klinikk i Danmark vet jeg faktisk ikke hvordan de stiller seg til dette, så det må du såfall ta opp med dem. Lykke til!

 7. Jeg er 29 år og er sterilisert etter tre svangerskap bak meg. Ble gravid fort og hadde fine svangerskap.
  Steriliserte meg pga at jeg reagerer dårlig på prevensjon.
  Ønsker nå et barn til med min nye mann på 54 år, og han har ikke barn nå, men mistet sin sønn for mange år siden.
  Hvilke muligheter har vi? Vil vi kunne bli vurdert hos dere tross aldersforskjellen mellom oss? 🙂

  1. Hei Lilje
   Det vil vi vurdere ja. Bare fyll ut kontaktskjema under «Kontakt oss» her på nettsiden så tar vi raskt kontakt tilbake og planlegger sammen med dere hva som skal skje videre.

 8. Hei, jeg er 38 år og ønsker assistert befruktning. Mannen jeg vil ha barn med har jeg bodd i to år med, men de siste tre årene har vi ikke hatt registrert samme bostedsadresse fordi han jobber i utlandet. Han er utenlandsk statsborger (europeisk), og i disse årene har vi i realiteten vært dels samboende, dels pendlende (mest han). Tilfredsstiller vi krav til ekteskapslignende forhold? Eller bør vi gifte oss for å være på den sikre siden (vi er klare for alt!). På forhånd takk!

  1. Hei Guro
   Hvis han har «bodd I utlandet» siste 3 år kan det formelt ikke sidestilles med et ekteskapslikende samboerforhold. Hvis dere er gift kan dere starte behandling når som helst.

 9. Hei! Jeg er en jente på 24 år og har en drøm om å bli gravid. Jeg er lesbisk og singel.
  Ser på nettsiden at man burde være over 25 år for å bli «godkjent» for behandling, vil det si at dere er streng på akkurat denne regelen eller er det mulighet for oss tett under 25?
  For et år siden var jeg og min daværende partner godt i gang med familie planlegging, men det forholdet skar seg da hun ikke var klar for dette.
  I alle år har min største drøm vært å bli mamma, og nå kjenner jeg at lysten er sterkere og jeg lengter etter et barn som jeg kan få æren av å bli mamma til.

  Jeg har så lyst å hvertfall bli vurdert!

  1. Hei Frida. Alder 25 år er bare veiledende, legen kan beslutte å behandle yngre kvinner enn det, noe vi også gjør.
   Imidlertid kan vi ikke behandle enslige kvinner i Norge ennå. I tillegg krever loven at de som skal behandles er gift eller lever i et ekteskapsliknende samboerforhold. Så alderen er nok ditt minste problem når det gjelder behandling i Norge. Som enslig kan du søke behandling feks i Danmark.

 10. Heisann!
  Har tenkt noen år på å få hjelp med graviditet, om jeg blir så uheldig å enda opp alene. Leste at man ikke får hjelp til å bli gravid som enslig i Norge, og at mange andre land også er strenge på dette.
  Vet du noe hvordan Danmark forholder seg til dette?

  Unge(r) er noe jeg skal ha en dag (så fremt kroppen tillater), og det er alltids måter å få fikset det på, men foretrekker heller å gjøre det planlagt og «under oppsyn».

  1. Hei Mathea. Danmark tilbyr behandling av enslige slik det er i dag. Det blir vel kanskje lov i Norge også om noen år, men det er et politisk spørsmål. Det er vel veldig ryddig og greit å gjøre det «under oppsyn» framfor mer uformelle ordninger. Vi kan forøvrig bistå med utredning eller evt. ultralyder du vil trenge under behandlingen, men vi har ikke lov å henvise eller involvere oss i behandlingen gjennom direkte kontakt med klinikken du evt. velger i Danmark. Lykke til med hva enn du velger tilslutt!

 11. Hei igjen Terje,
  Takk for ditt tidligere svar. Jeg er nå 43 år og fyller 44 i september. Jeg ble dessverre aldri naturlig gravid, nå 1 år etter at jeg tok en frivillig abort som 42-åring.
  Jeg sitter nå i Danmark og har fått 12 egg ut etter et IVF-forsøk. Det er hele 8 egg som har blitt befruktet! Er dette mye/bra for min alder? Jeg er så fryktelig nervøs, for jeg vet jo at det etter innsetting av egg er mer usikkert. De fleste egg faller jo dessverre ut etter at man har fylt 40 år.
  Det ble målt 14 egg på hver side rett før jeg startet på min hormonkur (Gonal-F og Synarela). Min gynekolog påstår at antall egg er omlag 3 ganger flere enn hva som er normal for kvinner på min alder. Hormonverdier er disse: AMH: 14. TSH: 1,2. FSH: 10. Prolaktin: 268. Østradiol: 0,25. Testosteron: 1,7.
  Hva synes du om disse hormonverdier i betraktning alder?

  Mvh,
  Ebba

  1. Hei Ebba
   Du har rikelig med egg for «alderen» og befruktningen virker også meget bra. Det genetiske innholdet i eggene vil i stor grad være skadet, noe som er grunnen til at så få egg fortsatter normal utvikling, fester seg og blir til barn. Hormonverdiene er normale, men øtradiolverdien er for høy til å kunne si noe sikkert om din basale FSH, men jeg tror den vil være forhøyet når østradolverdien er 0,10 nmol/l eller lavere. Det betyr i så fall at eggstokk kvaliteten er nedsatt selv om kapasiteten er god.

 12. Hei hei

  Jeg er en enslig dame i en alder av 38 år. Hvilke muligheter har jeg til å få hjelp til å bli gravid i Norge? Har det seg slik at jeg må vurdere utlandet for å få hjelp til å få barn??

  1. Hei Katrine
   Dessverre må du til utlandet for å få hjelp til å få barn. Norske politikere synes dessverre at vi ikke skal tilby slik behandling i Norge, selv om enslige i prinsippet kan få adoptere barn. Imidlertid, det er få land som aksepterer søknader fra enslige. I praksis blir enslige søkere ofte ikke prioritert, da myndighetene foretrekker å finne familier som gir barnet to foreldre.

 13. Hei,
  Jeg er 43 år om to måneder. Da jeg var 42 år og 3 måneder ble jeg gravid etter to ukeres prøving med en mann på 31 år. Jeg tok abort 3 måneder senere. noe jeg har slitt med i månedsvis og tenker nå at alt er for sent. Vil det være større sjanse for meg å lykkes med en IVF behandling i og med at jeg har vært gravid naturlig for snart et år siden? Jeg har sjekket mine egganlegg. Det er 10 egg på hver side, alle hormonverdier etc er bra sier gynekologen. Han sier eggproduksjonen kan sammenlignes med en dame på 30. Vil det være slik at kvaliteten på eggene er bedre dersom man produserer mange, eller har det ingen betydning?
  Sist men ikke minst: hvor stor er sjansen for å lykkes igjen etter fylte 40, om man allerede har klart det etter fylte 40?
  Jeg er fortvilet. Mannen jeg har nå er 45. Det gjør meg også urolig.

  1. Hei Ebba
   Du har høy eggreserve alderen tatt i betraktning. Antall genetisk unormale egg vil likevel være betydelig høyere enn for kvinner under 40 år og det vil være lengere mellom hver gang et genetisk normalt egg blir befruktet. Din manns alder trenger du ikke bekymre deg over ennå, forutsatt at hans sædkvalitet er testet og funnet normal. I din alder vil jeg, om forholdene ellers ligger til rette for det, anbefale IVF med Eeva-test for å finne det mest normale embryoet å tilbakeføre for at du skal ha høyest mulig sjanse for å bli gravid raskt.

 14. Jeg er 35 år gammelt. Har en gutt på 3 år. I 2 år har vi prøvd å få barn nr 2. Hvilke muligheter har jeg?

  1. Hei!

   Vi anbefaler de som prøvd over et år å bli gravid uten å lykkes å ta kontakt med oss for en utredning. Det vil si at vi ved hjelp av noen undersøkelser finner hva som kan være årsaken til at dere ikke har blitt gravide. Du kan lese litt om utredningprosessen her .

   Ønsker dere å ta en slik utredning kan dere ringe oss på 73 87 14 70 eller sende inn opplysningsskjema og så ringer en av våre dere opp i løpet av et par dager for å snakke med dere om hvordan vi kan hjelpe.

  2. Jeg kan supplere litt her også: Statistisk har du 3% sjanse til å bli gravid i løpet av det 3. året. Sjansen det første året er 87 %, sjansen i år 2 er 6 % og det 3. året altså 3 %. Det er i alle fall tid for en utredning for barnløshet. Send som Magnus sier inn pasientopplysningsskjema så tar vi kontakt.

 15. Hei. Jeg er 34 år. Jeg har 5 jenter men ønsker gutt. Jeg lurer på om hvor mye det koster. Jeg har ingen sykdommer elns. Hvor mye koster det? Finnes det noen sånne IVF i Telemark?

  1. Hei!
   Priser vil variere litt med type behandling du eventuelt trenger. Prisliste finner du her. Det fins en fertilitetsklinikk på sykehuset i Telemark. Vi kan også hjelpe par uansett hvor de bor. Når det er sagt fins det ingen klinikker i Norge som hjelper deg å få laget et barn med et spesielt kjønn.

 16. hei lure på en ting jeg er 36 og er sterilisert men ønsker meg barn senere.jeg har 3 stykk fra før er alene mor.hva kan jeg gjøre?

  1. Hei Laila
   Som sterilisert 3 – barnsmor bør du velge IVF. Du må enten finne en partner du vil leve med i ekteskap eller ekteskapslikt samboerforhold. da vil du kunne få behandling i Norge. Eller du må velge behandling som enslig kvinne, med donorsæd, da må du søke behandling utenfor Norge.

 17. Hei 🙂
  Jeg og kjæresten lever et trygt og stabilt forhold, er samboere og forlovet med gifteplaner. Jeg er 23 år, han blir 26 år i høst. Vi har lenge pratet om å få barn, også prøvd fysisk å få det til, men det har ikke lyktes enda. Jeg har ett litt anstrengt forhold til sex, så vi har nå bestemt oss for å gå for prøverør og assistert befruktning. Da dukker det opp enda et spørsmål; Jeg ble påkjørt i 2008, dette endte opp med koma og hodeskader. Hodeskadene har igjen gitt utslag i høyre side. Alt er som det skal innvendig, har også vært hos gynekolog da jeg har en metallplate i bekkenet jeg lurte på om var i veien grunnet mulig graviditet, men denne var ikke i veien. Jeg er fullstendig oppegåendes psykisk, det har fått mest utslag i kropp, noe i stemme og vokal. Tror du dette vil sette en stopper for meg? Nå har vi prøvd ganske lenge, og jeg har ikke særlig lyst til å troppe opp på kontorene deres full av håp, også får jeg avslag. Håper på positivt svar! 🙂

  1. Glemte også å nevne at jeg går på p-piller og gjort dette fast siden ungdomsskolen(med et lite opphold grunnet ulykken), Cerazette heter de, og har gjort at jeg ikke får mensen. Er dette noe jeg burde slutte med nå, eller kan jeg gå på de ettersom jeg skal bli gravid via prøverør/assistert befruktning?

   1. Hei Charlotte
    Hvis du har gått fast på Cerazette siden ungdomskolen kan jeg godt forstå at dere ikke har lyktes med å bli gravid! Spøk til side, for oss er det viktig at svangerskap og fødsel ikke utgjør en helserisiko ut over det normale for kvinnen, at paret lever i ekteskapsliknende stabilt forhold og at de kan ta omsorg for barn, nå og i famtiden samt at behandlingen kan gjennomføres som normalt. Gå inn på våre nettsider, fyll ut skjema «pasientopplysninger«, så tar vi det derfra.

 18. Hei 🙂
  Jeg er 20 år og samboeren min er 19 år. Vi har vært sammen i 4 år og budd sammen i 3 år. Vi har prøvd å bli gravide i 2 år nå uten å lykkes. Jeg pco(s?) har tatt 4 trippelkurer med pergotime uten å oppnå eggløsning. Samboeren har god sædkvalitet. Kan vi få hjelp selv om vi er så unge?

  1. Hei anonym
   Ja, dere kan få hjelp. Både samboerforholdets varighet og tiden dere har prøvd tilfredsstiller det som kreves for å kunne få tilbud om assistert befruktning hos oss. Vi trenger utfyllende informasjon før vi gir dere et slik tilbud da det er andre forhold som er av betydning. Send inn «pasientopplysninger«, så vil vi komme tilbake med vår vurdering. Kanskje trenger vi svar på ytterligere prøver eller undersøkelser.

 19. Hei,jeg og samboeren min har vært sammen siden vi var 15 og 19. Han er nå 25 og jeg 21,har bodd sammen i 3,5 år. Har prøvd og bli gravid i 2,5 år uten hell. Ser at det står at kvinnen bør være over 25 ..lurer på om det finnes noe hjelp selv om jeg er under det?

  1. Hei Anonym! Som vi har skrevet i innlegget så sier vi også at yngre par som er gifte eller samboere i ekteskapsliknende forhold og som ikke kan få barn på egen hånd kan få tilbud om assistert befruktning også når kvinnens alder er lavere enn 25 år. Ta gjerne kontakt med oss for å se hva legene sier med tanke på starte noe utredning. Du kan ringe oss på 73 87 14 70 eller sende inn opplysninger direkte via nett her. Da tar vi kontakt med dere.

 20. Hei! Vi har vært kjærester i 1 1/2 år og ikke bodd sammen lengere enn noen mnd. Vi har hatt Inseminasjon i dk uten hell. Har nå vært prøver i ett år. Hatt en sikker spobtababort. Vi er to jenter , kjæresten min er 21 og jeg 26 i des. Er jeg som skal gå gravid! Har kan vi få hjelp i norge? Om vi betaler selv? Eller må man uansett være gift eller bodd sammen i to år?

  1. Hei anonym
   Selvfølgelig kan dere få hjelp i Norge, offentlig eller privat. Dere må akseptere behandling med ikke-anonym donor og må være gift eller samboere i «ekteskapsliknende forhold», som ofte defineres som samboere med samme adresse i 2 år.

 21. Hei! Jeg er en 28 år gammel (ung) kvinne og min mann nærmer seg 60. Vi har ikke forsøkt å få barn enda men har veldig lyst begge to. Vet dere noe om sædkvalitet i denne alderen? Han har fire barn fra før, så han har i alle fall vært svært fruktbar 😉 dersom sædkvaliteten har gått ned – er det da mulig å få hjelp hos dere? Bør vi undersøke kvaliteten allerede nå? Siden mannen ikke bør være over 60?

  1. Hei Frøkna.
   Jeg synes absolutt at din mann bør sjekke sædkvaliteten. Det er mulig at den har endret seg siden han ble far forrige gang. Kanskje er den normal, men det skal mye til før den er så dårlig at ikke vi kan hjelpe dere med å få barn.

 22. Gå baby sammen. .. vil vi kunne få hjelp .. hvor stor sjanse er det for at vi kan få hjelp:) hilsen 2 håpfulle

  1. Hei Chamhoope
   Kvinner i din situasjon vil kunne få barn, men vil være i behov av å få egg fra en annen kvinne. Egget befruktes med din partner sine sædceller og føres tilbake til din livmor slik at det er du som blir gravid, bærer fram og føder barnet. Nærmere genetisk eget barn er det ikke mulig å komme! Slik behandling kan foreløpig ikke tilbys ved klinikker i Norge, men det er mange gode klinikker som kan hjelpe dere. Kontakt gjerne Ønskebarn for informasjon om gode klinikker som kan hjelpe kan anbefales for behandling med donoregg.

 23. Hei jeg er en jente på 24 år med turneresyndrom , å kan kan antageligvis ikke bli gravid selv) har en kjæreste På 20 som har en datter fra før 🙂 vi har lyst til å fa

 24. hei. jeg lurer på om det annbefales prøverør for oss. jeg er 24 og min samboer 34. vi har vært prøvere i 2 år nå uten hell. jeg får svake positive tester også kommer mensen noen dager for sent.. skjer nesten hver syklus jeg tar en graviditetstest. så det er jo blitt mangen. er pføverør for sånne som «oss»?

  1. Hei Benne!

   Beklager sent svar. Mange pasienter, og da mindre tid til blogging 🙂

   Det kan godt hende at prøverør er noe for dere, men først må dere finne en dyktig gynekolog som kan utrede deg og din partner for på å finne årsaken til at det tar så lang tid. Det er muligheter for at dere kan dere hjepes med enklere metoder enn prøverør eller kansje trenger dere slik behandling. Det vil utredningen gi svar på. Dere må gjerne starte utredningen hos oss. For å gjøre det kan dere ringe oss, eller bare sende oss informasjon om dere gjennom vårt pasientopplysningsskjema. Dere kan også lese om utredningsprosessen her.

 25. Hei, jeeg er 20 år. Ønsker ikke gi ut navn vil først bare høre . Er ei stabil jente som ønsker hjelp til å få barn ? Er det mulighet for å hjelpe ?

  1. Hei og godt nytt år!

   Hvis du er enslig og ønsker barn har vi ikke lov til i hjelpe deg i Norge (loven). Jeg vet at mange kontakter Stork-klinikken i Danmark, men du kan også kontakte «Ønskebarn», som har kan gi deg råd om dine muligheter for behandling utenlands.

 26. Jeg er 45 år og fikk første barn i 2006. Jeg og mannen min ønsker et barn til. Er det noe hjelp eller prøve som kan tas for å se om jeg har noe sjanse.
  Mvh

  1. Hei 45 år

   Hos oss behandler vi ikke kvinner som er fylt 45 år. Grunnen til det er at vi aldri har greid å hjelpe noen i den aldersgruppen med å få barn.

   Om du ønsker å finne ut om det i tillegg til alderen også er andre forhold som gjør det vanskelig for deg å bli gravid bør du oppsøke en gynekolog med kompetanse på utredning av barnløshet for å få gjort hormonundersøkelser inkludert AMH, ultralydundersøkelse av livmoren, eggstokkende og egglederne og en sædundersøkelse av din partner, slik det beskrives på vår nettside under «Utredning av barnøshet».

 27. Hei, jeg er enslig mor på 45. Fikk første barn i 2006.Ble gravid fort. Svangerskap og fødsel gikk helt fint . Har dere noe hjelp for meg da jeg ønsker et barn til.
  Mvh

  1. Kjære May

   Takk for spørsmål. Vi kan dessverre ikke hjelpe deg med å få barn, da det ikke er tillatt å behandle enslige i Norge. Ellers tilbyr vi heller ikke behandling når kvinnens alder er 44 år eller høyere. Ta kontakt med «Ønskebarn«, de har god kunnskap til hvor du eventuelt kan få hjelp utenlands.

 28. Hei! Er selv 19 år (i mai), og min forlovede er 20 (i mars). Vi har prøvd i 9 mnd uten hell. Var til Utredning hos volvat grunnet lange sykluser, helt opp til 90 dager. Fikk konstantert at jeg ikke får eggløsning ved hjelp av blodprøver og ultralyd. Men ikke mer hjelp og få. Vet at pergotime har virkning hos mange, og lurer derfor på hvordan jeg kan få dette?

  Ser at man må være over 25 for og kunne få prøverør, hva slags muligheter har vi når vi er 19 og 20 år,og pergotime ikke har noen virkning? Har en bakrunn med psykiske problemer (angst), har dette noe og si på om vi kan få hjelp eller ikke?

  Er litt beskymret for at vi må legge drømmen vår på hylla bare på grunn av min bakrunn, og fordi vi er unge.

  Mvh. Jente 18.

  1. Hei Jente snart 19!

   Normalt vil ikke angst eller depresjon nødvendigvis påvirke din mulighet til å få hjelp hvis det er nødvendig.

   Hvis du ikke har eggløsninger og er normalvektig vil jeg foreslå at du ber din fastlege henvise deg til en gynekolog som vil kunne vurdere din situasjon og følge deg gjennom en periode med stimuleringsforsøk. Under stimuleringen bør du bli fulgt opp med ultralyd eller blodprøver slik at man vet at du svarer på stimuleringen med eggutvikling og eggløsning. Dette er etter mitt syn foreløpig ikke behov for å gå så langt som til prøverørsbehandling, men vi tilbyr slik behandling også til unge par dersom de ellers oppfyller lovens krav for å få slik behandling.

   Inntil videre – lykke til!

 29. Hei, jeg lurer på om det er muig å få støtte fra det offentlige til prøverør selv etter fylt 38 år. Jeg fyller 40 i januar, og ante ikke at det var en grense på det.

  1. Hei Lita. Det kommer litt an på hva du mener med støtte.

   Det er nok sjelden at en offentlig klinikk tilbyr behandling til en som er 40 år. De har som regel en aldersgrense på 38 år, men jeg har hørt at noen også tilbyr til de som er 39 år. Dette varierer muligens fra klinikk til klinikk, og kanskje også med om de har lang ventetid eller ikke.

   Når det gjelder støtte til medisiner så betaler staten medisiner over 15.000, kriteriene for dette kan du lese om her. Dette er uavhengig om du behandles privat eller offentlig – altså de som er til behandling hos private klinikker som oss får også støtte til medisiner.

   Håper dette var oppklarende.

 30. Jeg er 42 og samboeren 35, og vi har forsøkt å bli gravid i 5 mnd. Har forstått det slik at i min alder bør man starte med prøverør hvis man ikke har lyktes etter et 1/2 år. Jeg ønsker å forsøke ivf i januar (7. mnd.), men min samboer mener vi kan vente 1-2 mnd. til. Jeg har regelmessig menstruasjon (27-28 dagers syklus) og positivt utslag på eggløsningstestene jeg har tatt siste tre sykluser. Ultralyd av livmor/eggstokker for 1 år siden viste fremdeles gode eggreserver og normale forhold. Ingen av oss har barn fra før, men jeg har vært gravid en gang. Har 1-2 måneder fra eller til mye å si i min alder, eller bør vi starte umiddelbart etter 6 mnd.? Og hvor stor er sjansen for å bli gravid på normal måte?

 31. Hei Marta. Hos oss mener vi at øvre aldersgrense for mannen bør være omkring 55 år, og i alle fall ikke over 60. Grunnen til dette er at vi mener at barnet som blir til som følge av behandlingen burde kunne ha en far mens det vokser opp.

 32. Hei Anette! Har snakket med lege her angående spørsmålet ditt. Vi kan se noe om antall egg med ultralyd, men en blodprøve for å måle AMH kan også hjelpe til med å si noe om hvor mange egg som er igjen. Dette trenger ikke å gi svar på sjangsen for å bli gravid. Det ville også være lurt å måle FSH tidlig i syklus for å kunne få et bedre bilde av sjangsen for å lykkes. Se forøvrig eget innlegg om FSH og AMH tidligere i bloggen.

  At du ble gravid raskt i en alder (42-43 år) teller i alle fall ikke negativt, men det trenger ikke si at dette er enkelt nå.

  Vi tilbyr normalt ikke behandling når kvinnen er fylt 44 år, men er du rundt denne alderen kan det være et poeng å ta kontakt for se om man kan ta blodprøver og få en grundig og individuell vurdering.

  Lykke til!

 33. Lurer også på hvor strenge dere er på aldersgrensen 45 år? Må man ha påbegynt behandling før den alder? Eller gjelder det til fyldte 46 år?

 34. Kan dere se på ultralyd hvor mange egg som er igjen og utifra det hvor stor sjansen er for å lykkes med IVF?
  Er 44 år og fødte et barn i 2010. Ble da raskt gravid. Har dette noe å si for sjansene for å bli gravid nå?

 35. Hei Line. Det er veldig vanskelig å si noe om dette uten at legene våre får vurdert de nødvendige svar fra prøver og undersøkelser. Ta gjerne kontakt med oss per telefon 73 87 14 80 for mer informasjon.

 36. Hvor stor er sjansen for å lykkes i en alder av 44 år når jeg fikk siste barn for et år siden?

  1. Hei, jeg er 47 år og ønsker meg ett barn til med min nye kjæreste. Er det helt umulig å få til? Han er 43.

   1. Hei!

    Sjansen for å kunne bli gravid med egne egg når man er 47 år er svært, svært liten. Du er også over øvre aldersgrense mtp tilbud om assistert befruktning. Eggdonasjon vil være den beste muligheten for å oppnå graviditet, men grunnet alder må du / dere da såfall til utlandet for å kunne få dette.

    Mvh
    Finn

 37. Når mannen er sterilisert må man gjøre en undersøkelse for å se om det finnes sædceller i testikkelvevet, et forholdsvis lite inngrep. Dette kan gøres ved Medicus. Finner man sædceller kan man gjøre prøverørsbehandling. Det må også gjøres en utredning av kvinnen. Etter utredning vil legen vurdere om vi kan tilby behandling. Ta gjerne kontakt på telefon for videre informasjon.

 38. Hei Ann!
  I første omgang bør du få tatt en hormonprøve som sier noe om din eggstokkfunksjon/eggreserver. Du kan ta kontakt med oss for å få gjort dette. Deretter kan man bedre vurdere dine muligheter for videre behandling.

 39. 29 år gammel barnløs, vært sammen med min mann i 6 år, gift i 3 år. Han er 30 år eldre enn meg,sterilisert, men har barn fra tidligere. Er det mulig å få noe hjelp fra dere ? Hvordan evt.

 40. jeg ser dere har aldersgrense på 45 år, gjelder det til du fyller 46 ? jeg er 45 og 6 mnd , er det noe hjelp å få av dere ? eller må vi til danmark ?

 41. Hei Magdalena! Vi har diskutert ditt spørsmål, og alderen deres i seg selv trenger ikke å være grunn for avslag på behandling.

  Hvis dere fyller ut pasientopplysningsskjema og sender inn til oss via post, vil fertilitetsteamet vårt ta en vurdering og komme tilbake til dere med spørsmål og en eventuell plan for hva som må gjøres.

  Skjema finner dere inne på våre nettsider under området «Barnløshet». Se i menyen ute til venstre.

  Magnus

 42. Hei, kjæresten min er 34 og jeg er nettopp fyldt 18 år.
  I April gifter vi oss og jeg lurte på hvis det er mulig for oss og gjennomgå prøverørsbehandling ettersom vi funnet ut at jeg ikke er fertil etter en abort for ca 3 år siden.

 43. Vi kjenner ikke til noen som gjør dette. Det er mulig at Danmark eller England tilbyr det, men det blir bare spekulasjoner.

 44. Det hadde vært fint å høre fra noen som vet hvor vi kunne henvende oss,eventuelt hvilke land som utfører dette i vårt tilfelle.

 45. Hei! Dette vil nok ikke være mulig i Norge. Vi har en øvre aldersgrense på 44 år, og så vidt vi vet praktiserer ikke andre norske klinikker høyere aldersgrense enn det. Det er mulig at det fins utenlandske klinikker som kan tilby det.

 46. Jeg er en kvinne på 50 år som er gift med mann på 30.Jeg har 4 barn,han har ikke barn.Jeg er sterilisert men ønsker å få barn sammen med min mann.Jeg menstruerer ca.hver 3 måned..alle svangerskapene og fødslene har gått helt fint od jeg føler meg sprek og i stand til et nytt svangerskap.Hvor kan vi få utført prøverørsbehandling i min alder?

 47. Jeg fyller 20 i oktober og samboeren min fyller 22. Jeg og samboeren min har vært sammen i snart 4år. I 1 1/2 år har vi prøvd å få barn. Hvilke muligheter har jeg?

 48. Hei Natalia. Da ville jeg raskt tatt kontakt med fertilitetsklinikk. Hvis du ønsker å snakke med oss er det bare å ringe oss på 73 87 14 80 så får du prate med noen som kan hjelpe deg.

 49. jeg er 43 år snart og i lang partforhold. Har ikke barn sammen, har barn bege to fra tideligere forhold. Har ønske å prøve kunst befruktning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.