Utredning av barnløshet – en oversikt

Utredning av barnløshet, også kalt fruktbarhetssjekk, vil si å finne ut om det finnes en årsak til hvorfor man ikke blir gravid. Både mannen og kvinnen må undersøkes for at vi skal kunne gi råd om behandling. Noen gjør dette hos sin egen lege, andre hos spesialist på hjemstedet. Medicus tilbyr også denne tjenesten. Under utredningen foretar vi tester og undersøkelser for å kunne finne årsaken til barnløsheten. Etter utredningen vil dere kunne vite om behandling er nødvendig, og i så fall hvilken behandlingsform som er best egnet.

Utredning av kvinnen

Utredning av kvinnen omfatter vanligvis:

  • Blodprøver for å kartlegge hormonivåer, generell helsetilstand og smitterisiko (blant annet AMH og FSH)
  • Sykdomshistorikk
  • Gynekologisk undersøkelse
  • Ultralydundersøkelse av livmoren og eggstokkene
  • Undersøkelse av egglederfunksjonen

Utredning av mannen

Utredning av mannen omfatter vanligvis:

  • Analyse av sædkvalitet
  • Sykdomshistorikk
  • Blodprøver for å avdekke smitterisiko
  • Hormonprøver ved svært nedsatt sædkvalitet
  • Kromosomundersøkelse ved svært nedsatt sædkvalitet

Alle som får gjort kromosomundersøkelse får også tilbud om genetisk veiledning hvis det oppdages forandringer.

Par som er utredet tidligere

Par som er utredet for barnløshet trenger vanligvis ikke å gjennomgå en ny utredning for behandling. I noen tilfeller, hvis det er lenge siden prøvene ble tatt, må vi be om en ny hormonprøve av kvinnen eller en ny sædprøve av mannen, slik at vi har de opplysningene vi trenger for å starte selve behandling.

Noe du lurer på om utredningsprosessen? Still oss spørsmål i kommentarfeltet. Av personvernhensyn anbefaler vi å ikke oppgi fult navn.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

26 Responses

  1. Hei! Jeg er 25 gammel, sunn og frisk. Har gått på p-piller i 10 år. Jeg tok noen blodprøver, som ble tatt på dag 1, for ca 5 mnd siden. Jeg gikk da på p-piller, og er klar over at det kan gi urealistiske resultater. Men de er som følgende:
    -FSH: 11,5
    -AMH: 11,4
    -Østradiol: 120 pmol/L
    -LH: 8,9
    Jeg har nå sluttet på p-piller for ca. 2 mnd siden, har hatt regelmessig menstruasjon siden jeg sluttet, den første menstruasjonen var kortere enn den andre. Jeg tror jeg har hatt eggløsning. Jeg tok noen blodprøver, men disse ble tatt på dag 5 eller 6, og jeg vet det kan være vanskelig å tolke FSH på grunn av dette. Men de er som følgende:
    -FSH: 5
    -AMH: 15
    -Østradiol: 0,25 nmol/L
    -LH: 5
    Mine spørsmål er om du tenker at min FSH er for høy, med tanke på østradiolverdien, tror du den egentlig er over 10 nmol/L hvis jeg hadde tatt prøven på dag 1 med en østradiolverdi på under 10 nmol/L? Og om AMH verdien er for lav for en på min alder?
    Takk for svar på forhånd!

    1. Hei Eline
      Lurer litt på hvilken p pille du gikk på da du tok de blodprøvene på 1. blødningsdag. Normalt pleier FSH, LH og østradiol å være svært lave på p piller (kombinasjonspiller).
      Prøvene dine fra dag 5 – 6 i syklus ser fine ut. Selv om Østradiol var 0.25 nmol/l så er FSH så lav at den fortsatt ville vært det om østradiol var 0,10 nmol/l eller lavere. AMH er normal.

  2. jeg og min samboer (32 år) skal nå forsøke å få barn, jeg må slutte på medisiner jeg går på ifm kronisk sykdom i denne perioden. Det betyr at jeg må ofre mye, og er derfor nervøs for at jeg skal gå umedisinert i lenger tid også viser det seg at vi uansett ikke kan få barn (worse case scenario) Grunnen til at jeg er bekymret er at min samboer opererte bort den ene pungen for 13 år siden (var ikke pga testikkelkreft, men noe annet). han sier selv at han har fått beskjed om at han kan få barn. Stemmer det? Har det at han kun har en pung (testikkel) ingen betydning for hans sædkvalitet? Synes det er ubehagelig å be han sjekke seg, så skulle gjerne fått svar på hva en testikkel faktisk innebærer mtp å få barn. reduserer det muligheten – eller er det grunn til å tro at det vil ta lenger tid? Setter stor pris på svar.

    1. Hei!

      En mann kan utmerket vel få barn selv om den ene testikkelen er fjernet. Den gjenværende testikkelen produserer vanligvis mer en tilstrekkelig med sædceller. For å få dette helt avklart er jo likevel det enkleste at han leverer en sædprøve, da får man jo svaret en gang for alle!

      Lykke til!

      Mvh
      Finn

  3. Hei,
    Jeg fødte en gutt i juni via IVF. Hvor lenge må jeg vente til jeg kan begynne behandling for å bli gravid igjen? Sliter med eggløsning og hadde uregelmessig med menstruasjon tidligere. Kunne gå 1 år før jeg fikk menstruasjon. Er ferdig med amming for ca 1 mnd siden. Vi ønsker å få til en lillebror eller søster ganske snart.

    1. Hei
      Du kan be legen din sjekke hormonstatusen din, inkludert prolaktin. Om alle verdier er normale, eller normale for deg med så sjeldne menstruasjoner, så kan du nok starte på nytt forsøk.

  4. Hei,
    I am married and trying to get pregnent for last 6 months. I usd to have regualr period with average cycle 35 days until december 2017. We stopped using condom from january 2018 and then I missed period for 3 consecutive cycle and got period on 14th april. I am still not getting my period. In meantime I am having brown spotting on/off for 7 days with mild pain in lower abs and have breast pain as well. I wnet to the gyno to check ans she said everything is normal. I did pap test on 24th may and brown spotting occurs from 30th may till 4th june. I have not taken pregnency test yet as I dont feel any symptoms of pregnency. Do you think it is time to go for detail gynocological chekc up as I am missing my cycles and period is so irregualr? What might me the cause for this?
    Thank you so much.

    Regards

    1. Hi Emma
      Probably due to some kind of hormonal imbalance or disturbance. Take a pregnancy test, if negative go for a gynecological check up including hormonal tests including tests for ovarian function and capacity.

  5. Hei.

    Sjekker dere stoffskifte ved utredning? Kam stoffskifte være årsak til både spontanaborter og dårlig sædkvalitet?

    1. Hei Line
      Vi sjekker stoffskiftet ved utredning. Dersom stoffskiftet er alvorlig for lavt kan det virke inn på mange av kroppens organer og funksjoner, slik som sædkvalitet og kanskje risiko for spontanabort.

  6. Hei!
    Min samboer (31år) og jeg (30år) har forsøkt å bli gravide i 9 måneder. Har ingen barn fra før. Har brukt temperaturmåling de siste 7 månedene og hatt samleie på riktig tidspunkt. Har aldri fått positiv graviditetstest. Jeg har nokså regelmessige sykluser (26-31 dager), temperaturstigning og sekretforandringer gjennom syklus. Lutealfasen har variert fra 13 til 15 dager. Har ikke brukt hormonelle prevensjonsmiddel på flere år. Burde vi starte utredning nå (i så fall starte med meg eller han?) eller vente til vi har prøvd et helt år? Takker så mye for innspill. Mvh

    1. Hei V.E.
      Det virker som dere systematisk har prøvd og funnet tiden når har eggløsning og er mest fruktbar. Da synes jeg at dere godt kan ta det et trinn videre og få sjekket din samboers sædkvalitet og om dine eggledere er åpne og normale. Hvis alt er greit kan dere gjerne forsøke en stud til før dere tenker på å søke hjelp.

  7. Hei!

    Jeg er 24,5 år og har forsøkt å bli gravid nå i ett år ca. Men ingenting skjer. Jeg var hos dere for noen måneder siden for en ordinær GU for å sjekke at alt så bra ut. Hun sa alt så fint ut, og tok i tillegg en Celleprøve ettersom jeg snart fyller 25.
    Jeg har stort sett stabile sykluser på 28 dager, er normalvektig og trener.
    Jeg har til sammen gått på Yasmin i rundt 8år men sluttet på disse for 2-3 år siden.
    Ellers spotter jeg en del uka før mensen, lysebrunt og mørkebrunt som kommer og går i varierende mengder. Hun som undersøkte meg hos dere sa jeg ikke trengte å tenke noe på det.

    Samboeren min er 23 år og spiser sunt, trener, røyker ikke og drikker svært sjeldent. Han har for mange år siden operert bort deler av skjoldbruksskjertelen fordi han hadde for mye kalsium i blodet (?). Ellers har han gått på Isotretinoin over lengre tid, men sluttet på disse for 2 måneder siden nå. Har noe av dette å si for sædkvaliteten hans?

    Er det noe av denne infoen som kan ha noe å si for hvorfor vi ikke klarer å bli gravide?
    Jeg trodde dette skulle være enkelt, men nå begynner jeg å miste motet av at det ikke skjer noe måned etter måned..

    Takk for svar!

    1. Hei M
      Jeg vil foreslå at dere sender inn vårt «Pasientopplysningsskjema» så vil vi kontakte dere tilbake og starte en utredning for barnløshet. At du spotter en del uken før mens behøver ikke bety noe, men kan også bety at progesteronverdien synker for raskt til at egget får tid til å feste seg. Det vil vi finne ut av under utredningen. Isotretionin skal ikke brukes av kvinner som ikke står på sikker prevensjon, da det kan være fosterskadelig. Trolig gjelder ikke det samme når mannen bruker medisinen, men uansett vil det være ute av kroppen etter en mnd. Etter 12 mnd aktivt forsøk på å bli gravid vil 87 % ha lyktes, altså ikke alle. Det kan være et underliggende problem, men også bare uflaks, men tiden kan være inne for å sjekke om det er et problem.

  8. Hei,

    Jeg ble gravid gjennom vårt første IVF forsøk i desember (har tette eggledere), men hadde en MA i uke 9. I denne forbindelse tok jeg noen ekstra blodprøver. Resultatene viser at jeg har forhøyede kardiolipin antistoff på 14 og Threoglobulinantistoffer på 1612. Hva betyr dette og reduserer det min sjanse for å bli gravid igjen/beholde barnet? Jeg har ikke fått noen tydelig tilbakemelding på disse verdiene fra legen, bare beskjed om å bruke ekstra progesteronstøtte og blodfortynnende sprøyter om jeg blir gravid.
    Jeg har for øvrig lavt stoffskifte, men går på medisiner og sjekker disse verdiene jevnlig.
    Jeg er nylig vært gjennom IVF forsøk nr 2 som endte i negativt resultat. Jeg er nå blitt veldig bekymret for disse blodprøveresultatene og hvordan det vil påvirke mine sjanser til å bli mamma. Mine andre verdier er normale (AMH på 33) og mannen min har god spermkvalitet.

    Setter stor pris på svar! Takk 🙂

    Hilsen Heidi, 36 år

    1. Hei Heidi!

      Slik jeg ser det bør du dele denne informasjonen med den klinikken som behandler deg.
      Vedvarende forhøyet verdi av antistoffer mot cardiolipin kan trekke i retning av antifosfolipidsyndrom, og i så fall bør det settes inn blodfortynnende medisiner for å forebygge blodpropp og øke sjansen for en vellykket graviditet.

  9. Har nylig fått svar på blodprøver fra gynekolog. Den viser at alle hormon verdier er normale. AMH er bare 3. Jeg er 36 år og har 4 barn. De to siste født 2012 og 2013. Hva er mine sjanser for å bli gravid på naturlig vis. Når må vi evt søke videre hjelp?

    1. Hei Pia
      AMH ligger på nedre normalverdi for «fruktbar alder». Du har ikke så stor eggreserve og bør derfor ikke utsette det å forsøke å få et barn til. Du virker i utgangspunktet å være fruktbar nok. Hvis FSH var normal (12,5 IE eller lavere) på en adekvat lav østadiolverdi (0,10 nmol/l eller lavere) skulle du ikke trenge hjelp til å bli gravid, slik jeg ser det.

  10. Hei!
    Jeg har fått påvist prematur ovariesvikt.(er 32år)
    Prøver tatt mai 2012: FSH 105, LH 48, Progesteron 0,9, TSH 2,39, østradiol 0,06, Amh 1,1, Prolaktin 264, FSH 105
    Har vært gjennom eggdonasjon. I den forbindelse gikk jeg på Progynova, og ved ultralyd etter 9 dager fant de en follikel på høre side på 13.3×11,7mm. På ventre side var det 3 follikler på 7,6mm, 4,9mm og 2,1mm
    Er det noe som helst sjanse for at jeg kan bli gravid med egne egg?

    1. Hei Lena
      Jeg mener bestemt at du skal fortsette med den type behandling du allerede har valgt.
      Mvh
      Terje

  11. Hei!

    Jeg er ei jente på 26 år og fikk oppgitt mine verdier til å være: AMH = 19 pmol/l, FSH = 10,7 og østradiol 0,12.

    Forsto det som at FSH var litt i øvre normalområde. Er det fortsatt mulighet for at jeg kan bli naturlig gravid med disse verdiene og evt er den sannsynligheten like stor som hos andre med lavere verdier? Når jeg leser gjennom denne bloggen ser jeg ingenting om referanseverdier for FSH, men jeg ser at Terje Sørdal skriver i sine svar at FSH er normal så lenge den ligger < 12 på et adekvat lavt østradiolnivå. Så da regner jeg med at mine verdier er normal, selv om de er litt i øvre grenseland?

    1. Hei Kari
      Du har fin verdi for AMH, du er ung og jeg forventer at din FSH vil være 12,5 IE eller lavere selv ved østradiol 0.10 nmol/l eller lavere. Regner med at du kan bli naturlig gravid forutsatt at andre forhold er normale, slik som eggutvikling, eggløsning, normale eggledere og normal sædkvlitet hos din partner!

  12. Hei.
    Jeg er ei jente på snart 33 år. Jeg og min mann har forsøkt aktivt å bli gravide i to år, uten hell. Jeg har aldri før vært gravid, men han har ett barn fra tidligere forhold. Han var steril i 8 år, men er nå refertilisert og sædprøven viser rikelig med spermier av god kvalitet.
    Mine verdier er som følger
    AMH: 2 pmol/l
    FSH: 6
    Østradiol -17b: 0,25
    Fsh og østradiol målt på dag 4 av syklus.
    Jeg er klar over at AMH er svært lavt for ei jente på min alder, men håper likevel at det kan være mulig å bli gravid med IVF. Jeg har påvist eggløsning med hjemmetester, og ved innvendig ultralys kunne min gynekolog se 5 eggposer på den ene siden og 7 stk på andre eggstokk. Hva tror dere om sannsynligheten for at jeg kan bli gravid? Og hvordan henger AMH sammen med overgangsalder? Min mor kom i overgangsalder da hun var 43 år, og jeg frykter selvfølgelig at jeg vil miste eggproduksjonen raskt iom at AMH allerede er så lav.

    Så kommer det en faktor til innn i bekymringen: jeg har hatt milde-moderate celleforandringer i cervix siden jeg var 18 år gammel. Celleforandringene har alltid gått tilbake fra moderat-mild i løpet av tre måneder, så det har aldri vært behov for å konisere eller fryse. Men kan hormonstimulering med diverse legemidler ved et evt IVF forsøk, øke risiko for kreft i livmorhalsen, gitt at jeg allerede har celleforandringer? Eller er denne typen kreft mindre hormonsensitiv, enn f.eks ovariecancer?

    Ellers har jeg hatt behov for glidemiddel ved samleie i ganske mange år, og tørre slimhinner på øyne og i munn. Ettersom jeg kan forstå er dette type plager som kvinner ofte kan få i overgangsalderen. Dette gjør meg naturligvis svært urolig ifht min sjangse for å bli mor.

    Hvis man klarer å modne og få ut flere egg av god kvalitet; er det da mulig å fryse disse ned til senere? Og hvor lenge kan eggene ligge «på lager»?

    Setter svært stor pris på svar. Ventetiden på å komme inn til behandling i det offentlige er virkelig slitsom på psyken, når man er bekymret.

    1. Hei Tonje
      Fint antall eggposer ved ultralyd. FSH er litt vanskelig å vurdere fordi østradiolverdien er litt høy, men jeg antar at den vil være rimelig normal selv på lav østradiolverdi. Derfor tror jeg det vil være mulig å bli gravid ved IVF. Litt forundret over at sædkvaliteten er så god som du beskriver, men det er jo bare fint.

      Det er rimelig sammenheng mellom AMH og alder for menopause. Tror nok at du vil likne litt på din mor.

      Behandlingen øke ikke risikoen for livmorhalskreft, men cellebildet kan ofte se verre ut en det egentlig er under graviditet, men det vil i så fall bli fulgt nøye opp.

      Trolig skyldes ikke tørre slimhinner overgangsalder, slik jeg tolker hormonprøvene dine. Det finnes en tilstand som gjør at noen kvinner får slike plager likevel.

      Høykvalitets befruktede og delte egg kan fryses ned og oppbevares inntil 5 år. Vi kan ikke fryse ned ubefruktede egg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.