To kvinner som ønsker barn – hvordan går vi frem?

Før måtte man reise til Danmark for å få hjelp til å bli gravide når man var to kvinner. Mange tror det er slik fortsatt, men det stemmer ikke.

Vi tilbyr assistert befruktning med donorsæd og har hjulpet par bestående av to kvinner med barneønske siden 2011.

Men hva skjer egentlig når to kvinner ønsker å bli gravide med assistert befruktning?

Her kan du lese om kriteriene, gangen i prosessen og metodene vi bruker.

Kriteriene for lesbiske som ønsker assistert befruktning

Kriteriene for å få assistert befruktning med donorsæd er de samme for lesbiske som for heterofile par:

Gangen i prosessen

IVF eller inseminasjon?

Vi tilbyr både inseminasjon (forkortes ofte AID eller IUI) og IVF-behandling med donorsæd for å hjelpe to kvinner med å bli gravide. Basert på forundersøkelsene (fruktbarhetssjekken) vi gjør i forkant anbefaler vi riktig behandling dere. 

Inseminasjon av donorsæd

Ved inseminasjon sprøyter vi renset donorsæd inn i kvinnen ved hjelp av et kateter, på tidspunktet for eggløsning. Når det er, finner vi ut av ved å overvåke syklus og ved hjelp av ultralyd og eggløsningstester.

Noen kvinner vil ha behov for stimulering med medikamenter for å sikre eggutvikling og eggløsning. Hvis ikke, utfører vi inseminasjonen i naturlig syklus.

For noen er ikke inseminasjon et alternativ som følge av funn i fruktbarhetssjekken.

IVF med donorsæd

ed IVF starter vi behandlingen med en stimuleringsperiode på normalt 10-14 dager. Etter drøye to uker henter vi ut egget og befrukter det på laboratoriet før vi setter det tilbake i kvinnen noen dager senere.

Les mer i dybden om IVF-prosessen

Etter to nervepirrende uker, enten det er gjort IVF eller inseminasjon, kan dere ta en graviditetstest hjemme eller be om rekvisisjon for blodprøve (som gir mer nøyaktig svar) for å se om vi har lykkes i gjøre dere gravide.