Tanker om jul fra fertilitetscoachen

Jul har mange følelser. Jul er fint, men ikke for alle.

Jeg sitter hjemme, peisen er tent, det er kaldt ut, så det er ganske koselig her jeg sitter. Jeg har så lyst til å skrive et innlegg om jul til deg som trenger det. Selv har jeg hatt flere julefeiringer der jeg har følt meg både alene og utenfor. Jeg har kjent på jul med overvekt av usikkerhet og sorg, og mindre kos og glede. Det gjør vondt å ha det sånn. Så jeg håper at denne teksten kanskje kan gjøre noe godt for deg som ikke gleder til jul.  

Jula forsterker følelsene våre, på godt og vondt. Å gå inn i jula nok en gang uten å være gravid, eller uten et barn er sårt. I tillegg er julen en høytid med mye fokus på barn, som er selvforsterkende på den sorgen du bærer på. Tanker og forestillinger om hvordan man så gjerne skulle gitt plass til ønskebarnet i en så tradisjonell og viktig høytid, kan fremme sorg, savn og frustrasjon. I butikkene er det mye du kunne tenke deg å kjøpe til barnet du kjemper for å få møte. I stede er handlelisten full av innkjøp til tantebarn, onkelbarn, venners barn og fadderbarn.  

Inne på samtalerommet sitter det et par, han stryker på henne og hun gråter. Han er blank på øynene han også. «Jeg elsker jo egentlig jul», roper hun ut. Hun tynges av ti tusen tanker, som inn mot jul får ta enda større plass. Hun opplever det som om alle andre har alt du ønsker seg og kjenner på savnet etter egne barn å glede med julestemning, julegaver og kos. Samvittigheten hennes trenger seg på, når hun nok en gang blir nødt til å si nei til et juleselskap, for å ta vare på egen psykiske helse. Hun har lyst til å kjøpe gaver til de som har vist støtte i dette tøffe året, men pengene strekker ikke til. «Jeg aner ikke hvor mye penger vi trenger til behandling neste år», sier hun. Hun tør ikke å bruke opp pengene. Inne på samtalerommet roer det seg litt etter litt, etterhvert som ordene får komme ut og blir møtt av noen som tror på det hun sier og viser interesse i å forstå. Han gir henne en god klem og sier: «Jeg er stolt av deg». Jula kan forsterke det du ikke har. Du lengter tilbake hvordan det en gang var, og er redd for at det aldri skal bli slik du ønsker.  

I juleferien mister vi rutinene våre og den hverdagen mange bruker til å holde seg litt fast i. Det kan være lettere å gå inn og ut av sorgen når vi har rutiner og gjøremål, slik mange av oss har i hverdagen. I julen er det mer tid til overs, tid til å tenke, tid til å føle. Prosessen, sorgen og savnet som ligger der hele tiden, kan for mange ta enda mer plass i denne tiden.  

Når vi har det bra, er det veldig lett å tenke at alle andre gleder seg til på helt lik linje som meg. Slik er det ikke. Flere enn du tror møter julen med lengsel og sorg. Mange har hatt et håp om å avslutte året med en graviditet eller et barn. Når det nok en gang ikke blir slik, kjennes det både ensomt, urettferdig og vondt. Kanskje kjenner du også på en forventing om at barneønske også skal ta juleferie, at du skal slappe av og tenke på noe annet. Men et barenønske tar aldri ferie.  

Å få en bra jul, kan være litt vanskelig når man har det vanskelig. Men å jobbe mot å få en ok jul kan være en nyttig justering. En ok jul er faktisk mye bedre enn en dårlig jul. Det kan være et mål som har lavere forventinger. Lettere å ta tak i og lettere å oppnå.  

Under her har jeg valgt ut noen punkter som kan gjøre godt  

  • Tillat deg selv å si nei til middagssituasjoner med barn eller gravide, hvis du ikke tåler det der og da. Det er vanskelig å planlegge hva du tåler om 2 uker, 3 uker eller om 6 mnd. Vi trenger å trene oss på å kjenne etter her og nå, slik at vi kan ta gode valg, ikke valg på hvordan du tror du kommer til å ha det, men faktisk etter hvordan du har det.  

 

  • Å være litt forberedt i en ellers uforutsigbar prosess kan være godt i blant. Særlig i en tid som jul, der vi ikke vet hvilke kommentarer eller spørsmål som kommer i sosiale settinger. Forbered deg på 1-3 setninger, et svar på vanskelige spørsmål. Øv på de svarene, slik at du kan de kjempegodt. Det vil gjøre deg tryggere. Da vet du at du ikke kan bli tatt på senga. Det blir mer forutsigbart.  

 

  • Det er ikke slik at du har begynt å mislike venner og andres barn fordi du synes det er vanskelig å  

 

  • Hvis det er ro du trenger, så kanskje det er det du skal få til jul i år.  

 

  • Gi deg selv i julegave å anerkjenne alt du har gjort til nå. Mer kan du ikke gjøre 

 

  • Bevegelse og frisk luft er gode prioriteringer. Det vil bidra til å bedre og styrke din psykiske helse. Du kan gjøre det alene, eller sammen med noen du er glad i.   

 

  • Vanskelig tanker og vonde følelser tar ikke ferie. Men det kan være en god ide å legge frem penn og papir i jula. På den måten kan du skrive ned følelser og tanker om barneønske, i stedet for å bare ha de inni deg. La det som er vanskelig få ta del i julen din, men ikke hele plassen. Følelser skaper mest trøbbel når de ikke får være der.  

 

  • Noen trygge å lene seg på. Det kan hjelpe, ihvertfall lette litt, om du har noen i julen som vet, som kjenner til det du står i, og hvordan du har det. Noen som du kan snakke med om du trenger det, eller en som vet og ikke stiller spørsmål rundt valg du tar.  

 

  • Tanker om året som gikk, det ble ikke i 2022 heller. Når du går inn i 2023, og for mange kan tvilen på at det i det hele tatt skal gå være sterk. Kanskje du kan gjøre som meg, og veldig mange andre. Tenk at det er et når for deg også, selv om når aldri kan plasseres på dato eller periode. Hva når blir til vet vi heller ikke. Når er å ha tillit til prosessen, uansett hva den måtte inneholde og hvor lang tid den tar. I 2023 kan et mål være å våge å tenke når, uten å plassere når. Ha tillit til prosessen, ikke hvert enkelt forsøk. Tør å ha tro på fremtiden.  

 

  • Du er ikke alene. Flere har opplevd en jul med savn og sorg før deg, flere tusen opplever det akkurat nå og mange vil komme etter deg.  

 

Og til alle dere som kjenner noen som kjemper en kamp om å bli foreldre. Gi de den beste julegaven de kan få. Lytt og spør – vis interesse i å forstå og tro på at de de forteller er sant.   

Riktig god jul til dere alle sammen. Aldri glem mitt viktigste budskap; Ingen er god eller dårlig på å bli gravid.  

Alt godt  

Mari  

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.