Stress reduserer ikke sannsynligheten for å bli gravid ved assistert befruktning

Det eksisterer mange hypoteser om at stress kan påvirke suksessraten ved assistert befruktning. En ny stor forskningsstudie viser at dette heldigvis ikke er tilfellet.

Det å gå igjennom assistert befruktning kan være svært belastende for et par. Noen forskere har faktisk målt stressnivået til å være på høyde med dødsfall i familien eller skilsmisse

Det har vært stilt spørsmål om stress kan påvirke sannsynligheten for å lykkes med assistert befruktning, og det er dette denne nye forskningsartikkelen tar for seg. Studien er en såkalt metaanalyse og som betyr at den analyserer en rekke tidligere gjennomførte studier. Denne metaanalysen tar for seg 14 tidligere studier med tilsammen 3583 infertilie kvinner.

Kvaliteten på de fleste av studiene som er inkludert i denne metaanalysen karakteriseres som middels til høy, og basert på disse konkluderer de britiske og greske forskerne med at man kan være berolighet i forhold til at fertilitetsproblemer eller andre dramtiske hendelser som skjer i behandlingsperioden ikke reduserer sannsynligheten for å bli gravid.

En av svakhetene ved undersøkelsen kan sies å være at man kun har fokusert på graviditetsrate og ikke fødte barn. Man vet derfor ikke hvordan stress under behandlingen påvirker utfallet av svangerskapet. Man skal heller ikke glemme at betydelig emosjonelt stress i seg selv ikke er positivt i forhold til livskvaliteten som sådan.

Viktige aspekter knyttet til opplevelse av stress under behandling for barnløshet er belyst gjennom andre studier. Blant annet viste en studie som kom i 2008 at stress knyttet til behandlingen var blandt de viktigste årsaken til at par valgte å avbryte behandlingen. Studier viste også at en mild IVF strategi kunne redusere antall avbrudd med mer enn 50 %.

Medicus reduserer stressnivået ved hjelp av medisinske og menneskelige virkemidler. Medisinske virkemidler innebærer milde, korte og enkle stimuleringsprotokoller. Menneskelige virkemidler innebærerat høy tilgjengelighet, personlig og individuell oppfølging.

Studien kan leses i sin helhet her.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

4 kommentarer

 1. Hei
  Har hatt 5 ivf forsøk uten å lykkes. Eggene blir alltid befruktet og de har blitt tilbakesatt på dag 2 og 5.
  Har en stressende jobb,kan dette være årsaken til at embryoet ikke fester seg? Tone

  1. Hei Tone
   Det er så mange faktorer som kan spille inn på om egget fester seg eller ikke, men stressende jobb tror jeg ikke er blant disse.
   Kvaliteten på eggene er nok viktigst og er ofte knyttet til kvinnens alder. Livmorslimhinnens beskaffenhet kan også være av betydning, at den har en rimelig tykkelse og er modnet og er klar til å motta
   embryoet. Noen ganger kan det være genetiske faktorer som gjør at embryoet ikke fester seg. I slike tilfelle kan dyrkning i et spesielt medium øke sjansen for å bli gravid.

 2. kan vi komme igang med behandlingen snarest da det er ingen tid å miste pga alderen min? evnt. så tar vi ting etterhvert som de dukker opp, det finnes ingen problemer bare løsninger på problemene- bare en er løsningsorientert, og ønsker dette sterkt nok. Anita

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.