Spør Steven: Om kosttilskudd, anabole steroider og sædkvalitet

Sommeren er like rundt hjørnet, noe som betyr at mange menn valfarter til treningssenteret med mål om den perfekte sommerkroppen. For å bli større, raskere, oppfordres vi til å innta all verdens proteinshaker, piller og kosttilskudd. Har de innvirkning på fruktbarheten?

Når det kommer til effekten proteinshaker og andre ikke-anabole kosttilskudd har på menns fertilitet, er de vitenskapelige bevisene få og svake. Mye på grunn av at disse undersøkelsene ikke finnes ennå. Det er likevel usannsynlig at det å innta protein av høy kvalitet har noen innvirkning på spermkvaliteten.

På den andre siden, har den negative effekten av å innta anabole steroider vært kjent i en årrekke. For selv om muskelmassen øker, har anabole steroider også en rekke uønskede bieffekter. Dette inkluderer akne, hårtap, aggressivitet, endret sexlyst, gynekomasti (også kalt mannebryster) og en reduksjon av størrelsen på testiklene. Infertilitet hos menn som inntar anabole steroider er svært vanlig, og karakteriseres som oligozoospermia (lite sperm ved ejakulasjon) eller asthenozoospermia (trege sædceller eller sædceller som ikke beveger seg).

Det er rapportert om bedring av fruktbarheten etter opphør av bruk, men det finnes ingen garanti for at det skjer. Så, om du ønsker å opprettholde fruktbarheten OG bygge muskler, tren og få i deg en balansert diett. Og hvis du må, sørg for at proteintilskuddet du får i deg er av høy kvalitet. For du vil vel ikke ende opp med mannebryster… ?

“Spør Steven” er en spalte fra Medicus sitt magasin Mirakel. Steven Mansell er embryolog og har en doktorgrad i mannlig fruktbarhet fra Universitetet i Dundee. Han har også hatt en forskerstilling ved UC i Berkley, California før han kom til Medicus hvor han jobber med assistert befruktning. I spalten «Spør Steven» svarer han på alle spørsmål du måtte ha om mannlig fruktbarhet.
Har du spørsmål til Steven? Still spørsmål i kommentarfeltet!

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.