Påvirker undertøyet mitt fruktbarheten?

Det er forventet av dagens moderne mann at han tar vare på utseendet sitt. For å imponere det motsatte kjønn, inngår mange også et kompromiss når det kommer til type undertøy. Blant annet ved å droppe de løstsittende, komfortable boksershortsene for noe litt mer, tja, støttende. Men, har det egentlig noen betydning for fertiliteten at «familiejuvelene» kommer i klem?

Testiklene er utrolige organer. For hvert hjerteslag produserer de omtrent 1200 sædceller. Deres primære mål er å produsere sædceller som gjør at genene våre, selve byggesteinene, kan videreføres til neste generasjon. For å produsere sædceller med maksimalt tempo, er testiklene avhengige av å holdes ca 2-3 grader kaldere enn resten av kroppen. Heldigvis for mannen, har kroppen hans utviklet seg til å kunne opprettholde denne temperaturforskjellen. Dette ved at testiklene befinner seg på utsiden av kroppen, gjennom vaskulær varmeveksling samt at skrotalveggen evner å trekke seg sammen. Om noen av disse kjølemekanismene svekkes, eller kroppen periodevis utsettes for økt skrotal varme, har det vist seg å kunne redusere spermproduksjonen.

Oppvarming av testiklene har til og med blitt testet som et potensielt mannlig prevensjonsmiddel. Det er likevel langt fra bevist at det finnes en sammenheng mellom svekket spermproduksjon og tettsittende undertøy.

Når det er sagt, så har en rekke små studier faktisk vist en reduksjon i spermkonsentrasjon og spermiens bevegelighet hos menn som hadde på seg tettsittende undertøy, sammenlignet med løstsittende boksere. Men, det er også utført studier som indikerer at det ikke er noen sammenheng mellom spermkvalitet og type undertøy. Som du kanskje skjønner, er det ikke alltid like lett å vite hvilket råd man skal gi til potensielle fedre.

Poenget er at det ikke finnes noe avgjørende bevis på at det å bruke tettsittende undertøy er skadelig for spermproduksjonen og spermiens kvalitet. Det finnes likevel sterke bevis for at det å overopphete testiklene gir redusert spermproduksjon. Mitt råd til potensielle fedre er derfor: Unngå å sitte lenge av gangen, hyppig bruk av badstu samt lange, varme bad. Og når det kommer til undertøy … Prioriter komforten!

Spør Steven” er en spalte fra Medicus sitt magasin Mirakel. Steven Mansell er embryolog og har en doktorgrad i mannlig fruktbarhet fra Universitetet i Dundee. Han har også hatt en forskerstilling ved UC i Berkley, California før han kom til Medicus hvor han jobber med assistert befruktning. I spalten «Spør Steven» svarer han på alle spørsmål du måtte ha om mannlig fruktbarhet.
Har du spørsmål til Steven? Still spørsmål i kommentarfeltet!

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.