Om sædkvalitet og levering av sædprøve

Nedsatt sædkvalitet kan være en av årsakene til at et par ikke oppnår graviditet. Hos ca 30% av de infertile parene ligger årsaken hos mannen. I 20-25 prosent er han en medvirkende årsak. Det er derfor viktig å ta en sædprøve. Den forteller oss noe om mengden spermier, hvor godt de svømmer og hvordan de ser ut. Lavt antall, abnormal form eller dårlige svømmeevne kan ha ulike årsaker. Det kan være mulig å bedre sædkvaliteten, og vi gir gjerne råd om hvordan.

Se video av normal sædprøve!

Hva menes med et lavt antall spermier?

I følge WHOs kriterer, er færre enn 15 millioner spermier per milliliter sædveske, et lavt antall. Er spermkonsentrasjonen kraftig nedsatt, vil det være liten sjanse for å befrukte ved hver eggløsning. I laboratoriet kan vi hjelpe sædcellen direkte inn i egget ved hjelp av ICSI-metoden, slik at lav konsentrasjon ikke trenger være til hinder for befruktning.

Hva menes med dårlig svømmeevne?

Sædcellenes bevegelighet graderes fra 1 til 3, der 1 er best. En normal sædprøve vil ha ca en tredjedel sædceller fra kategori 1. Sædceller med nedsatt bevegelighet (grad 2 og 3) kan ha redusert evne til å befrukte egget, spesielt i sammenheng med et lavt antall spermier.

Hva menes med abnormal form?

En normal spermie har et ovalt hode, smalt mellomstykke og en hale som beveger seg. Er den abnormal, fører det ofte til nedsatt bevegelighet, noe som også reduserer evnen til å befrukte.

Hvordan kan vi ta en sædprøve?

Vi foretar en sædprøve som en del av utredningen av barnløshet, men det hender også at menn ønsker en test uavhengig av om man er under utredning eller ikke. Hos oss vil du vanligvis få svar på telefonen den samme dagen. Ønsker du svaret per brev, tar det et par dager ekstra.

Bestill time her

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.