Spørsmål og svar om eggløsning

Mammanett er et nettsted som ønsker å være komplett nettressurs for deg som ønsker, venter eller har barn. Nettstedet har vunnet flere priser for kvaliteten på sitt innhold og Medicus har nå inngått et samarbeid med Mammanett for å bistå dem med en ekspert til å hjelpe Mammanetts lesere med svar til spørsmål om fruktbarhet, graviditet og alt midt imellom.

Vår medisinske ansvarlige Terje Sørdal er Mammanetts ekspert, og svarer på de fleste problemstillinger knyttet til det å bli gravid, både naturlig og gjennom assistert befruktning. Et tema som ofte går igjen er eggløsning, og bekymringer knyttet til nettopp eggløsning. Etter avtale med Mammanett gjengir vi noen av spørsmålene med svar under.

Spør, og du skal få svar

Under har vi samlet noen av spørsmålene Terje har svart på, til glede for nye lesere. Alle spørsmål/innlegg er anonymisert.

Pergotime, men ikke eggløsning

Jeg har PCO, og derfor sjelden eggløsning. Jeg har fått dobbel Pergotime, som jeg tok mensdag 3-7. Jeg er nå på dag 20, og har ennå ikke hatt eggløsning. Vil det si at kuren ikke har fungert? Når skal jeg egentlig få eggløsning av Pergotime? Kan jeg ta en ny kur, eller må jeg ta Provera (har tidligere fått blødning av Provera) for å få en blødning først?

Svar: Det er ikke sikkert at kuren har fungert. Noen ganger kan eggløsningen komme senere. Hos Medicus følger vi med dette ved å ta en blodprøve på den 20. dagen i syklus. Prøven sier oss om kuren ikke virket (lav østradiol og progesteron), om du har eggutvikling uten eggløsning (høy østradiol, lav progesteron) eller om du har hatt eggløsning (høy østradiol og høy progesteron). Om kuren ikke har virket vil du heller ikke ha utviklet tykk livmorslimhinne, og trenger derfor ikke ny kur med Provera. Hvis kuren har virket vil du enten bli gravid eller få mens, og kan starte en ny kur.

Les mer om eggløsningsproblemer og hvordan vi følger opp dette.

Eggløsnings og menstruasjonssyklus

Jeg og samboeren min prøver å bli gravide. Jeg sluttet med p-piller i august, men det har fortsatt ikke skjedd noe. Nå lurer jeg på om jeg/vi har regnet ut eggløsningsperioden riktig – hvis første dag i menstruasjonen er 11 januar, finner da eggløsning sted rundt 25. januar (altså 2 uker tidligere)?

Frem til forrige menstruasjon har den vært regelmessig og kommet på samme dag (28 dager syklus). Nå kommer den senere og senere. Mitt andre spørsmål er da om også eggløsningen blir flyttet fremover?

Svar: Du kan regne med eggløsning 12 dager før neste menstruasjons første dag, uansett sykluslengde (dersom den ikke er unormalt lang eller kort). Din er innenfor det normale.

Lengre syklus etter p-pilleslutt

Etter jeg sluttet på p-pillen har syklusene mine bare blitt lengre og lengre. Begynte med 46 dager, så 48 og min siste har nå vært på over 80 dager. Er det noe jeg kan gjøre selv for å stabilisere syklus? Er det slik at jeg kanskje ikke har hatt eggløsning i det hele tatt? Mistenker selv at jeg har PCOS på grunn av lange sykluser, tror du dette er tilfellet? Eller tar det bare tid før syklus stabiliseres? Det har nå gått 7 måneder etter p-pilleslutt.

Svar: Det kan tenkes at du ikke er kommet i normal syklus etter pilleslutt. Det kan hos noen ta opptil 1 år, men mest sannsynlig er du en person med PCOS-tendens. Slik syklusen din er trenger du ikke vente 1 år før du søker hjelp. Du har åpenbart et problem med syklusen, og dermed også med eggløsningene dine. Dette tror jeg at lett kan rettes på med en enkel stimulering.

 Eggløsning eller ikke…?

Mest sannsynlig er min syklus uregelmessig, og det beste jeg kan forholde meg til er kanskje temp og ev. svar på tester. Hadde litt murring i eggstokkene hele helgen, men slim har ikke kommet. Det bruker jeg nemlig å ha rikelig av, men usikker på om det har brukt å komme før, under eller etter eggløsning. I forhold til temp i forrige mnd. kom slimet FØR forhøyet temp. Tempen har vært stabilt høy siden fredag. Hva skal jeg forholde meg til, temp eller slim? Har lest at når tempen stiger så har eggløsning allerede skjedd, på en annen plass blir det sagt at temp stiger 1-2 dager før…

Svar: Livmorhalssekretet endrer seg før eggløsning og frem til eggløsningen har skjedd, mens temperaturen stiger etter eggløsning. Det er derfor bedre at du timer samleiet etter livmorhalssekretet enn temperaturen. Husk at sædcellene kan leve der oppe i flere dager.

Alkohol og prøving

Hei! Nå er jeg i gang med prøveperiode 5, og innser at dette med å bli gravid kan ta litt tid. Jeg har holdt meg unna alkohol mellom eggløsning og mens i tilfelle jeg skulle være gravid, men det kan ofte by på forklaringsproblemer i sosiale lag. Hvor farlig tror du det er med alkohol (i moderate mengder) veldig tidlig i svangerskapet (før positiv test)? Og hva med alkohol og fruktbarhet? Kan det ødelegge for prøvinga om jeg tar noen glas vin før eggløsning? Og hva med mannen? Blir sædkvalitet/svømmeevne ødelagt om han tar seg en tur på byen i uka før eggløsning?

Svar: En alminnelig, sunn livsstil med variert kost, fysisk aktivitet og moderat forbruk av alkohol og tobakk er å anbefale om man planlegger å bli gravid. Det finnes mange mindre studier om livsstil og kosthold som ender opp med ulike anbefalinger, og også helsepersonell og andre som gjerne pålegger kvinner som vil bli gravide strenge restriksjoner. Det er sikkert ikke skadelig, men heller ikke nødvendig å pålegge andre unødig strenge restriksjoner så lenge dokumentasjonen er mangelfull. Lev fornuftig, vær lykkelig og kos deg!

Her kan du vil lese flere av Terjes svar i Mammanetts forum

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.