Hvordan er det å være medmor?

Begrepet «medmor» føles kanskje fremmed for mange. Men mamma Tonje Frøystad Garvik har sterke meninger om rollen sin overfor barnet i kjærestens mage.

Lene Sleperud og Tonje Frøystad Garvik ble først kjent som «Farmen-paret» i 2018. Som offentlig par får de stadig kommentarer og spørsmål fra fremmede i sosiale medier. Mange hyggelige. En del unødvendige.

God nok som medmor?

Etter det ble kjent at Lene var gravid i april 2021, stormet det i kommentarfeltene. Innboksene ble oversvømt av fordommer og spørsmål:

«Hvordan kan to damer lage barn på egen hånd?» «Det er vel en grunn til at det finnes både menn og kvinner?» «Stakkers barn som må vokse opp uten en far». «Noe så egoistisk». «Barnet deres kommer aldri til å få det bra».

– Kommentarene vi får som lesbiske foreldre gjør vondt, for hva er vel ikke større enn frykten for at du ikke kan gjøre barnet ditt lykkelig? At barnet ditt skal trenge noe mer enn deg, som du aldri vil kunne gi: det å være pappa? Det treffer en redsel for å ikke være god nok, forteller Tonje.

Å skape et barn utenfor magen

Forskningen bekrefter det Tonje og Lene egentlig vet: at de er nok som to mammaer. Kjærligheten til barnet er det som er mest avgjørende for at det være lykkelig. 

Mødrenes kjærlighet for Max er utømmelig. Og er det én ting Tonje er helt trygg på, så er det at de begge er like viktige for sønnen.

– Ytre påvirkning er jo 50 % av barnets identitet. Selv om det er Lene sine biologiske gener, så er jeg med på å skape barnet – etter det er født. Jeg er med og former den mellommenneskelige relasjonen. Gir ham trygghet og legger grunnlaget for livet videre. Innimellom kan det være viktigere enn gener, sier hun.

Lene deler kjærestens oppfatning.

– De som kommenterer tenker kanskje ikke på at barna som blir til med assistert befruktning, er planlagt og ønsket. Og at de kommer til å få like mye kjærlighet som barn av heterofile, sier Lene.

Tonje, som stadig fordyper seg i nye forskningsrapporter, legger til:

– Forskning viser jo at barn som blir født av likekjønnede foreldre har et like lykkelig liv som de som har heterofile foreldre.

Tok magen i egne hender

Paret vet at det er vanlig for medmor å kjenne på frykt. Vil hun føle like sterk kjærlighet for barn som ikke er hennes biologiske?

Usikkerheten er visstnok like stor for heterofile par som må trenger assistert befruktning med donor.

Tonje bestemte seg tidlig for selv å gjøre en innsats for å knytte tette bånd til barnet.

– Jeg kjente selv på redselen for å ikke føle like mye for et barn som ikke er biologisk mitt. Derfor ble jeg bevisst på stryke og kjenne på magen, akkurat som Lene. Da ville jeg kanskje føle meg nærmere babyen, forteller hun.

Til syvende og sist handler det om hvor mye man selv går inn og engasjerer seg i graviditeten. Både følelsesmessig og fysisk.

Innsatsen til Tonje ga resultater.

– Det at jeg har involvert meg i graviditeten og kjent på sparkene, har vekket et stort morsinstinkt i meg. For meg kjennes det ut som det ikke vil være noen forskjell. Jeg har allerede følelser for ham, sier Tonje.

Lene setter stor pris på engasjementet kjæresten viser.

– Det er en stor støtte for meg at Tonje er like engasjert og interessert i opplevelsen som meg. Det føles som vi går gravide begge to og går gjennom dette sammen, sier Lene.

Tonje neste mor ut

Lene og Tonje ønsker seg et barn til, og det skal Tonje bære frem.

– Vi bestilte nok sædstrå fra samme donor til å få biologiske søsken, forteller Tonje, og legger til med glimt i øyet:

– Men nå er det jo lov med partnerdonasjon, så hvis Lene har lyst til å gå gravid en gang til, er hun hjertelig velkommen til å ta en runde med mine egg.

Forslaget blir ikke umiddelbart vedtatt, men Lene er villig til å trå til igjen om behovet melder seg.

– En av fordelene med at vi er to jenter, er jo at Tonje også kan gå gravid. Så hun skal få lov til å ta den runden selv. Men hvis det viser seg at hun ikke kan gå gravid, gjør jeg det selvfølgelig igjen, sier Lene.

Familieplanleggingen er nok vurdert, revidert og akseptert.

– Nei da. Jeg skal i ilden selv, sier Tonje.

 

Vil du høre mer om Lene og Tonjes reise med IVF? Sjekk ut samlesiden med artikler, film og podcast