Hvorfor bruker vi kort protokoll?

I prøverørsbehandling er det viktig å kunne kontrollere kvinnens eggløsning for å sikre at eggene kan hentes ut på riktig tidspunkt. For å gjøre dette bruker man såkalt lang eller kort protokoll. Lang protokoll bruker en agonist (oftest nesespray) som nedregulerer hypofysen, mens ved kort protokoll bruker man en antagonist (sprøyte) som blokkerer eggløsningen.

Færre bivirkninger
Ved Medicus bruker vi i all hovedsak kort protokoll, først og fremst fordi det gir færre bivirkninger og fordi behandlingen tar kortere tid enn ved lang protokoll. En del kvinner opplever bivirkninger ved bruk av nesesprayen som benyttes ved lang protokoll, og studier viser at enkelte kvinner opplever bivirkningene som så sterke at de trekker seg fra behandlingen. Med kort protokoll slipper man disse bivirkningene, og man slipper også perioden på to til tre uker med nedregulering før man kommer i gang med stimuleringen.  Derfor er kort protokoll førstevalget vårt, så lenge det ikke er spesielle forhold som tilsier noe annet.

Har kort protokoll betydning for eggkvaliteten?
Det er ingenting som tyder på at det er en forskjell på lang eller kort protokoll når det gjelder kvalitet på eggene, og stadig flere klinikker går over til å bruke kort protokoll. Årsaken til at lang protokoll fortsatt blir brukt enkelte steder er først og fremst at det er en metode som er veldig innarbeidet, og at den gjør det lettere å styre behandlingen slik at egguttak og innsetting ikke faller på helg.

Legger til rette for pasienten
Medicus foretrekker å bruke kort protokoll for pasientenes skyld. Vi ønsker at behandlingen skal være så enkel og behagelig som mulig, og vi får gode tilbakemeldinger fra pasientene på kort protokoll. Vi har også startet å tilby depot-FSH til enkelte pasienter som et alternativ til daglige injeksjoner. Da setter man i stedet én dose som har en varighet på syv dager, noe som også gjør det enklere for pasienten.

For oss i Medicus er det viktig å følge med på utviklingen og ta i bruk nye metoder som gjør behandlingen enkel, brukervennlig og så behagelig som mulig for pasientene våre.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.