Hva er FER (Frozen Embryo Replacement)?

FER betyr at man setter tilbake tinte embryoer som tidligere har vært frosset ned.  I forbindelse med IVF eller ICSI-behandling skjer det nemlig noen ganger at vi får flere gode embroyer enn de som skal settes tilbake. Disse kan vi da fryse og sette tilbake ved et senere tidspunkt, i en senere syklus. Det er det som kalles FER, som er en forkortelse av Frozen Embryo Replacement.

Fordelen med FER er at kvinnen slipper å gå gjennom hele behandlingen med stimulering og egguthenting på nytt. Embryoet settes inn i en naturlig eller lett stimulert syklus. Embryoene må settes tilbake før kvinnen er 46 år. Tidligere kunne embryo lagres i maks 5 år, men med endringene i bioteknologiloven fra 1. juli 2020 faller denne tidsfristen bort. Embryoene kan bare tilbakeføres til det paret eller kvinnen det kom fra.

Å tine egget tar ca 30 minutter. I tillegg bruker vi 20 minutter på forberedelse og inspisere i etterkant. Embryoet bør observeres det neste døgnet for å se hvordan det utvikler seg.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

6 kommentarer

 1. Hei
  Jeg er 43,5 år og har gjennomført en behandling med IVF. Fikk ut 13 egg hvor ett ble befruktet og satt tilbake og tre ble frosset ned. Forsøk med ferskt innsett var mislykket. Som følge av min alder lurer jeg nå på om jeg skal ta en ny rund med hormoner for å prøve å få ut flere egg eller om jeg skal gjøre et fryseforsøk. Har forsøkt å undersøke, men ikke fått noen anbefalinger. Har dere noen tanker om dette?
  Mvh
  Kristine

 2. Hei.
  Ved FER; hvilke faktorer er det som er avgjørende for om embryoet settes inn i en naturlig eller lett stimulert syklus?

  1. Hei Synøve
   En lett stimulert syklus brukes for å sikre at det utvikler seg et egg, eggløsningssprøyten for å sikre at det blir en eggløsning og eventuelt støttebehandling for å sikre tilstrekkelig progesteron til at livmorslimhinnen kan ivareta det befruktede egget. Selv hos kvinner med helt regelessig syklus kan vi se at eggutviklingen forstyrres under behandling pga stresset, slik at behandlingen må avbrytes. Det forsøker vi å unngå ved lett stimulert syklus. Den brukes også hos kvinner uregelmessige eller sjeldne sykluser.

 3. Jeg lurer på hvad det koster att kun ta ut egg till å fryses ned å ha dem nedfroosent i 5 år?
  Jeg vil ikke ha IVF nå uten vente med det å bare fryse ned eggan, går det ant?
  Takknemlig for svar
  Mvh
  Anonym

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.