Hepatitt B og assistert befruktning

Vi får en del forespørsler om dette med heptatitt B og assistert befruktning, og ønsker å dele med deg vår kunnskap om dette.

Personer som har hatt hepatitt B, men som ikke er smittebærere (ikke har hepatitt B-virus i kroppen) kan få behandling. De har typisk følgende svar på serologisk test for hepatitt B-virus:

«Hepatitt Bs Ag: neg / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: pos»

Personer som har aktiv hepatitt B, kan ikke få behandling i Norge. Det er fordi ingen av de norske IVF-klinikkene har eget laboratorium for behandling av par der den ene, eller begge, har aktiv smittsom hepatitt B (gjelder også personer med hepatitt C og HIV). Personer som har aktiv hepatitt B har typisk følgende svar på serologisk test for hepatitt B:

«Hepatitt Bs Ag: pos / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: pos»

Personer som har gjennomgått hepatitt B for lenge siden, eller som er i en latensfase før sykdommen bryter ut, vil ha følgende svar på serologisk test for hepatitt B:

«Hepatitt Bs Ag: neg / Hepatitt -B Core Ab: pos / Hepatitt HB S Ab: neg»

Dette betegnes som hepatitt B cor – alene positiv og krever videre undersøkelse med PCR-teknikk for å finne ut om det kan påvises hepatitt B DNA hos personen. Om denne testen er negativ (ikke påvist DNA) kan vi tilby assistert befruktning i tiden 4-6 uker etter testen. Undersøkelsen må gjentas før hvert forsøk.

Det finnes klinikker som tilbyr behandling til pasienter med aktiv hepatitt B, blant annet noen danske klinikker. Kontakt gjerne organisasjonen «Ønskebarn» for utfyllende informasjon om klinikker og rettigheter i forbindelse med behandling i utlandet.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.