Hva skjer på egguttaksdagen ved IVF-behandling?

I forkant av en IVF-behandling oppstår det gjerne en del spørsmål hos pasientene, og spesielt knytter det seg ofte spenning til selve egguttaket. I dette innlegget går vi gjennom steg for steg hva som skjer ved et egguttak her på Medicus.

Forberedelser

Pasienter som bor i nærheten har vanligvis fått med seg en kombinasjon av beroligende og smertestillende som tas hjemme på et angitt tidspunkt.

Pasienter utenbys fra får disse medisinene på klinikken og møter opp en halvtime tidligere for at disse skal få tid til å virke.

Hvis partner er mann så leverer han sædprøve på klinikken. Dette for å få et best mulig resultat på prøven.

Når dere kommer til Medicus blir dere tatt med til et eget rom som dere har helt for dere selv. Har dere med sædprøve kommer vi og henter den der, og vi vil også ta en blodprøve av kvinnen for å sjekke østradiolnivået for å se om det kan være fare for overstimulering. I tillegg vil kvinnen få en ny dose beroligende middel før hun legger seg på benken og er klar for egguttaket.

Noen kvinner gruer seg for egguttak og har gjerne hørt historier om at det kan være ubehagelig. De aller fleste pasientene opplever at uttaket er mindre smertefullt enn de hadde trodd og at det var helt overkommelig. Det vi vet er at det hjelper å slappe av og ikke spenne musklene, og det er også noe av grunnen til at pasienten får beroligende i forkant.

Selve egguttaket

Når pasienten ligger klar på benken settes det først inn et spekel og så vasker legen skjeden med saltvann for å unngå infeksjon. Så settes det fire små stikk med lokalbedøvelse, to på hver side inn mot eggstokken. De fleste pasienter vil ikke merke dette.

Så tas spekelet ut, og det foretas en vaginal ultralyd med en probe/ultralydstav for å sjekke tykkelsen på slimhinnen. På denne proben er det også festet en nåleholder som er med å styre nålen slik at den går inn nøyaktig der den skal. Nålen vi bruker er ganske lang og kan derfor virke skremmende, men det er kun en svært liten del av den som faktisk stikkes inn i kroppen. Det aller meste av nålen går gjennom proben.

Selve nålen er festet til en vakuumpumpe. Når legen stikker hull på en eggpose sørger vakuumet for at væsken i eggposen, sammen med egget, suges ut gjennom nåla og ned i et reagensrør.

Sykepleieren som bistår under uttaket setter røret i en kolbe som sørger for å holde væsken og egget kroppstemperert. Laben henter så disse rørene forløpende for å sjekke om det var et egg i eggposen, det er det nemlig ikke i alle eggposer.

I gjennom snitt får vi ut 8 egg, og alt mellom 5 og 10 egg er vi veldig fornøyde med. Kvalitet er langt viktigere enn kvantitet i dette tilfellet, og det å få ut svært mange egg trenger ikke å være positivt. Det trengs bare ett godt egg for å få til et barn, og vi har mange solskinnshistorier som beviser nettopp det.

Når alle eggposene på en side er tømt gjentas det samme på den andre siden. Som regel trengs bare to stikk, ett på hver side, for å hente ut alle eggene.

De fleste blør litt etter uttaket, men det avtar vanligvis veldig raskt.

Etter uttaket

Etter uttaket ligger pasienten noen minutter på benken før man får slappe av på hvilerommet, gjerne med en kopp kaffe og litt å bite i.

Så får pasienten informasjon fra laboratoriet om antallet egg, og det praktiske rundt sykemelding og resepter på støttemedisin ordnes før pasienten kan dra hjem.

Etter uttaket er det normalt at noen kan føle seg ganske oppblåst i enda noen dager. Hvis dette oppleves som ubehagelig kan pasienten ta Paracet for å lindre ubehaget.

Dagen etter ringer noen fra laboratoriet og informerer om hvor mange egg som er befruktet, og innsetting skjer 4-5 dager etter uttaket.

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

4 kommentarer

  1. Hei Marija

   Det kan man sikkert, men vet ikke om noen Norske klinikker som tilbyr det. Vi kan tilby iv. Smertestillende ved egguttak.

 1. hvis man får en infeksjon etter egguthenting vil man få forhøyet crp? og hva er symptomene?

  1. Hei Anne
   Hvis det er en «ordentlig» infeksjon, i eggstokken eller bukhulen vil det nok bli forhøyet CRP. Andre symptomer kan være smerte og feber. Smerte alene kan skyldes selve egguthentingen og vil normalt gi se etter noen dager.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.