Eggløsningstester og mange positive utslag

Har du hørt om Eggsperten? I vårt magasin Mirakel svarer han på spørsmål om eggløsning og svarene deler vi også her på bloggen.

Spørsmål om eggløsningstester og mange positive utslag

Jeg og min partner har forsøkt å bli gravide i 6 måneder. Jeg får positive utslag på eggløsningstester i flere dager etter hverandre når jeg begynner å måle på den tiende syklusdagen. Jeg kan vel ikke ha mer enn en eggløsning? Og hvorfor blir vi ikke gravid?

Svar fra Eggsperten
Noen kvinner har det vi kaller ustabil LH. Det betyr at eggløsninghormonet topper seg flere ganger gjennom syklusen, før selve eggløsningen egentlig skal skje. Om egget som utvikler seg utsettes for eggløsningshormon mens det ennå ikke er modent, kan det bli skadet og ikke være i stand til å gå i eggløsning eller bli normalt befruktet. Det finnes effektive medikamenter for å kontrollere LH-hormonet, men de brukes bare i forbindelse med IVF-behandling. Ta kontakt gjerne kontakt med en spesialist på fruktbarhet for hjelp, slik som f.eks. Medicus.

Eggsperten heter i virkeligheten Terje Sørdal og er medisinsk ansvarlig ved Medicus . 

Print
Email
WhatsApp
Facebook
Twitter

10 kommentarer

 1. Hei!
  Jeg er ei jente på 39år som forsøker å bli gravid ved hjelp av inseminasjon. Syklusen min er regelmessig og eggløsningstesten blir nesten alltid positiv døgn 10 etter første menstruasjonsdag. Jeg har blitt inseminert en gang uten å bli gravid. Øker sjansen for å bli gravid om man bruker Letrozol selv om man har regelmessig eggløsning? Om man bruker letrozol, når bør man ta ultralyd for å sjekke folikkelstørrelse, hvor stor skal foliklen være før man setter eggløsningssprøyte og hvor mye vokser evt. foliklen i gjennomsnitt pr.døgn?

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Letrozol / Femar brukes vanligvis hos kvinner som har uregelmessig syklus – i håp om å utvikle moden follikkel som da går kontrollert i eggløsning. Hvis man har regelmessig syklus – og dermed også regelmessig eggløsning – er det nok ikke så mye å hente på å bruke Letrozol. Det man da kan risikere er at man utvikler flere modne eggposer samtidig, med risiko for flerlinger, vanligivs tvillinger.

   Vi pleier å ta ultralyd syklusdag 10-12 hos kvinner i naturlig syklus og hos kvinner som bruker Letrozol. Moden follikkel regnes fra 17 mm. Vanligvis vokser follikkelen 1-1,5 mm per døgn – men noe variasjon er det nok.

   Mvh
   Finn

 2. Hei! Jeg har pcos og fått to runder med femar 2,5 mg dag 3-7. Første gangen fikk jeg menstruasjon etter 4 uker, men progesteron målt ca dag 25 var på < 3. Hadde da positiv eggløsningtest samme dag; altså dag 25 i syklus. Tolker lav progesteron som at jeg mest sannsynlig ikke har hatt eggløsning? Ny runde nå, som viste en follikel på hver eggstokk på 13 mm på dag tid. Negative eggløsningstester hele veien inntil igjen positiv på dag 25. Venter nå på mensen, som jeg mistenker at kommer om noen dager. Hvis jeg igken får mensen nå, bør jeg doble dosen femar, eller prøve otrivelle eggløsningssprøyte når folliklen er rundt 17 mm? Tusen takk!

  1. Hei!

   Beklager sent svar. Ved positiv eggløsningstest (LH-stigning) vil progesteron fremdeles være lav. Progesteronstigningen kommer først etter eggløsningen har funnet sted. Mulig ville du derfor hatt høy progesteron noen dager senere dersom den hadde blitt målt. Dette passer imidlertid ikke med at du skriver at du fikk mens etter 4 uker – som jeg da tolker som at din syklus var 28-30 dager.

   Det finnes flere måter å følge kvinnen på når man bruker Femar. Personlig er jeg mest glad i ultralydmåling slik at man får oversikt over follikkelantall og størrelse, og at man setter Ovitrelle ved moden follikkel. Jeg synes derfor ditt forslag er fornuftig: Ta Femar 5 mg fra syklusdag 3-7, bestill time til ultralyd sd. 10-12 og sett Ovitrelle når follikkelen er ca. 17-18 mm. Ta gjerne kontakt med en av våre klinikker dersom aktuelt. Lykke til!

 3. Hei,
  I am suffering form PCOs and have irregualr period and no ovulaiton for 6 month. But before that My period was regualr but not sure about the ovualtion. I took letrozol 2.5mg for 5 days starting from cycle 3 to 7 to induce the ovualtion. I went for the ultrasound test on cycle day 11 and Dr. said I have one mature follicle of size 15 mm and she suggested me to take hcg shot on cycle day 13. I did the same and had regular intercourse from cycle day 10. If I conceived then when can I take the pregnency test? and in case if i didnt conceive when can i expect to have my period? and do i need to take medication next cycle also if i failed to conceive in order to ovualte or can I have natural ovualtion after that?

 4. Hei. Jeg har pco og sjelden eggløsning. Vi har prøvd å bli gravide i 14 mmd nå og på den tiden har jeg hatt eggløsning 3 ganger. 1 av de var på trippel Pergotime. Jeg har prøvd alt fra ×2 til ×4 med letrozol men det gir meg ikke eggløsning. Vi har flere barn sammen som alle har blitt til på Pergotime. Men siden det ikke er å få tak i lenger så lurer jeg på om det er noe annet som kan prøves?Eller om prøverør er eneste mulighet.

  1. Hei Renate
   Forbehandling med Metformin kan ofte bedre muligheten for eggutvikling på letrozol.
   Vi trapper opp fra 500 mg daglig til 3 x 500 mg daglig over 3 uker og forsøker deretter med enkel, dobbel eller trippel dose letrozol. Vi gir eggløsningssprøyte når follikkelen er 17 – 20 mm eller ved omslag på EL-testen, for å støtte opp under eggløsningen. Dere har jo allerede forsøkt enkel stimulering over en tid nå og begynner kanskje å bli utolmodige? I så fall vil nok IVF være en mer effektiv måte å nå målet på.

 5. Hei !
  Jeg sluttet på p-pillen for 7 mnd siden og har ikke fått menstruasjonen tilbake av meg selv. Er slank, BMI ca 20, trener normalt og spiser sunt. Litt mer kviser etter p-pilleslutt, men ingen hirsurtisme. Har brukt p piller så og si sammenhengende i 8 år. Hadde regelmessige sykluser før dette. Tok blodprøver ca 5 mnd etter p pilleslutt som viste følgende (hadde da ingen syklus)
  LH: 11,8
  FSH: 6,6
  Østradiol: 0,41
  Ferritin: 53
  Prolaktin 229
  DHEAS: 3,7
  SHBG: 174 ( 26-110) forhøyet
  Testosteron: 1,8
  Hvorfor er SHBG såppas forhøyet?
  Etter ytterligere 1 mnd, fikk jeg resept på Provera 10 mg, som jeg tok i 9 dager og da kom menstruasjonen som var ganske kraftig og varte i ca 7 dager. Den skal vel egentlig komme 3-7 dager etter p pilleslutt? Hvorfor kom den så tidlig? Etter dette tok jeg blodprøver på dag 2 i syklus som viste:
  LH: 13,5
  FSH: 6,5
  Østradiol: 0,15
  SHBG: 157
  DHEAS: 3,0
  Ser fortsatt at SHBG er forhøyet og lurer veldig på hvorfor. Ser også at LH/FSH-ratio er økt på denne prøven og det er vel derfor jeg ikke har eggløsning? Regner med jeg kanskje har PCO? Har blitt henvist til gynekolog, men ventetiden er dessverre lang og jeg bruker mye energi på å undre meg over dette. Lurer på hvilke tiltak som kan iverksettes for å øke sjansen for at vi skal bli gravide? Har sett at Pergotime er tatt av markedet. Hva vil du si om mine sjanser for å få barn?
  Takk for svar!

  1. Hei Malin
   Høy SHBG skylder trolig tidligere p pillebruk og vil synke med tiden. Din LH er forhøyet og virker som brems for eggutviklingen. Enkel stimulering med Femar / Letrozol bør forsøkes og ultralydoppfølging av eggutviklingen anbefales slik at du får vite om stimuleringen virker og når du kan forvente eggløsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.