Årsaker som kan gjøre det vanskelig å bli gravid

Terje Sørdal

Opplever dere det som vanskelig å bli gravid? Du er ikke alene. Omlag 10% av par i fruktbar alder vil oppleve vanskeligheter med å bli gravid. Grunnene kan være mange, men heldigvis fins det god hjelp.

Høy alder hos kvinnen

Alder er normalt den viktigste faktoren når det gjelder fruktbarhet hos kvinnen. Med tiden oppstår det genetiske forandringer i eggene slik at andelen normale egg synker. Da kan det være vanskeligere å bli gravid, og flere av graviditetene vil stoppe opp på grunn av genetiske feil. Fertiliteten synker fra kvinnen er 35 år, og enda mer fra hun er 40.

Nedsatt sædkvalitet

Nedsatt sædkvalitet hos mannen er en av de vanligste årsakene til at et par ikke blir gravid. Det kan være at antallet er for lite, svømmeevnen er for dårlig, formen er unormal eller den er genetisk unormal. Også alderen til mannen spiller inn her, etter fylte 45 år øker andelen genetisk unormale sædceller.

Eggløsningsforstyrrelser

Noen kvinner har sjeldne eller ingen eggløsning. Det kan skyldes overvekt, undervekt, stress eller en genetisk årsak slik som hos kvinner med PCOS. PCOS er en tilstand som kjennetegnes av mange små eggsekker (follikler) i eggstokkene, uregelmessige og sjeldne menstruasjoner og økt nivå av mannlige kjønnshormoner. For å sjekke om man har eggløsning kan man ta blodprøver gjennom en syklus eller teste med eggløsningstester. Eggløsningen skjer som regel 12 dager før neste menstruasjon starter. Hvis nødvendig kan mange relativt enkelt behandles med en tablettkur.

Tette eggledere eller egglederskade

Skadede eller blokkerte eggledere er en annen mulig årsak til at par kan oppleve vanskeligheter med å gravid. Dette kan komme som følge av infeksjonssykdommer som klamydia. Utfordringen her er at egget som slippes ved eggløsning ikke vil møte sædcellene. Eggledernes jobb er som du forstår av navnet, å lede egget nedover og stedet der egget møter sædcellene. Det er lurt å få sjekket egglederne når du er hos gynekologen. Det gjøres ved hjelp av en ultralydundersøkelse med kontrastmiddel.

For tidlig overgangsalder

Noen kvinner er genetisk disponert for å komme tidlig i overgangsalderen (menopausen). De vil ofte få kortere syklus og større blødninger i tiden før menopausen inntrer. Det har betydning for eggstokkenes kapasitet og funksjon, og dermed muligheten til å bli gravid. Det er mulig å finne ut om dette gjennom hormonprøver på syklusdag 1 – 2 og måling av hormonet AMH (Anti-Müller Hormon), som måler eggreserven.

Kroppsvekt og livsstil

Kvinner som er under- eller overvektige (19 < BMI > 35) kan grunnet hormonelle endringer slite med å bli gravid på grunn av ingen eller sjelden eggutvikling og eggløsning. Etter normalisering av kroppsvekten vil syklusen som regel normaliseres. Noen vil likevel trenge hjelp for å bli gravide. Alle kvinner som forsøker å bli gravide bør ta tilskudd med folsyre for å beskytte fosteret mot misdannelser. Fysisk aktivitet reduserer stress og gi bedre selvfølelse, noe som kan være viktig i en prøveperiode. Husk at det bare er flaks når noen blir gravide med en gang. Gi deg selv 12 måneder før du begynner å bli bekymret. Unngå mennesker som bare stresser deg med spørsmål om graviditet eller fortell dem at dere jobber med saken, men ikke har det travelt, så blir det vel slutt på maset. Faktorer som sunt og variert kosthold, lavt eller ingen bruk av tobakk og alkohol er også bra for «prøvere».

Muskelknuter og polypper

Muskelknuter og polypper kan oppstå i livmoren og livmorhulen. Noen ganger kan det ha innvirkning på sjansen for å bli gravid. Gynekologen kan undersøke livmoren ved hjelp av ultralyd og livmorhulen ved hjelp av vannskanning.

Endometriose

Endometriose er en tilstand hvor samme type celler som de i livmorsslimhinnen (endometriet) vokser utenfor livmoren, i bukhinnen, på eggstokkene eller andre steder. Endometriose irriterer bukhinnen og skaper et miljø som er ugunstig for et befruktet egg. Endometriose i eggstokken er ofte knyttet til nedsatt eggkvalitet. Endometriose kan føre til sammenvoksninger og til tette eggledere og gjøre det vanskelig å bli gravid.

Gjennom en fruktbarhetsutredning undersøker vi om det er noen årsaker til at dere ikke har blitt gravide – og vi foreslår hva dere skal gjøre for å lykkes.

Viser 2 kommentarer
 • Avatar
  Helga
  Svar

  Jeg er en dame på 42 år som planlegger graviditet. Har 4 barn fra før av der den miste blir 9 år i høst. Jeg har hormonspiral og skal ta den ut om en uke. Har mistet mensen helt.Var derfor hos fastlegen min å tok blodprøver. Har fått svar på dem. Trenger hjelp til å tolke de.
  AMH: 0,4
  FSH: 9,2
  LH: 4,1
  Østradiol: 0,21

  • Finn Tysland Johnsen
   Finn Tysland Johnsen
   Svar

   Hei!

   FSH, LH og østradiol har normale verdier. AMH er svært lav på 0.4 – som indikerer at det, sammen med din alder på 42 år, vil være liten sjanse for å kunne bli gravid med egne egg.

Legg igjen en kommentar

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.