4 tiltak som øker sjansen for å bli gravid

Har dere prøvd en stund, uten å lykkes med å få to streker på graviditetstesten? Dere er langt ifra alene. Omtrent 10 prosent av alle par i fruktbar alder har vanskeligheter med å bli gravide.

Her er en oversikt over 4 tiltak dere kan gjøre for å øke sjansen – på egen hånd.

1. Ha samleie på riktig tidspunkt

Mange tror at det å ha sex ofte øker sannsynligheten for å bli gravide. Sannheten er imidlertid at kvinnen bare kan befruktes et par dager i løpet av en syklus.

Som så mye annet handler det altså om kvalitet, ikke kvantitet: Det gjelder å ha sex på riktig tidspunkt, nemlig rundt eggløsningen.

Hva er god timing, i dette tilfellet?

Jo, det er rundt eggløsningen – når ett eller flere modne egg slippes fra eggstokkene. Mens egget må bli befruktet innen et døgn, kan sædcellene leve i egglederen og være befruktningsdyktige i flere døgn(!). Derfor bør dere ha sex før selve eggløsningen. De fleste kvinner har en syklus på 28 dager, og best timing er da på dag 12 i syklusen.

2. Finn eggløsningen

Noen kvinner kjenner det på kroppen når eggløsningen skjer. Andre merker ingenting. En eggløsningstest er derfor et nyttig verktøy.

Kvinnen tar testen på badet hjemme, ved å tisse på en strips. Morgenurinet gir det tydeligste svaret. Hormonnivået måles, og dere får svar på om en eggløsning er på gang.

Det finnes en rekke varianter av eggløsningstester – noen av bedre kvalitet enn andre. De som viser smilefjes er enklest å tolke, mens de som viser streker noen ganger gi tvetydige svar.

3. Mål tempen på syklusen

Et annet verktøy som kan hjelpe dere med å bli kjent med syklusen, er et basaltermometer. Det måler kroppens temperatur, og hjelper dere med å finne ut om kvinnen mangler eggløsning, eller om fasen etter eggløsning og før menstruasjon er lang nok til at egget kan feste seg. Vanligvis varer denne fasen i 12 dager, men for noen er den kortere. Fasen bør være minst 10 dager lang.

Vær obs på at temperaturen på syklusen ikke kan brukes til å planlegge samleie, fordi kroppstemperaturen først øker etter eggløsningen.

4. Ta smarte livsstilsvalg

Røyker du? Er du stresset for tiden? Dette kan spille inn på fertiliteten hos kvinner. Det samme gjør overvekt – noe som også gjelder for menn. Også undervektige kvinner er mindre fertile.

Store livsstilsendringer er sjelden nødvendig, men dere som vil bli gravide er tjent med å ha et sunt og variert kosthold, være regelmessig i fysisk aktivitet og ha et moderat forbruk av alkohol og tobakk.