MedicusPodden – Overgangsalder

Magnus Finset Sørdal

Symptomer, plager og hjelp med overgangsalder hos kvinner

Overgangsalderen er uunngåelig for alle kvinner, men det kan være store individuelle forskjeller blant kvinner hvordan de opplever den. Der noen opplever lite eller ingen symptomer og plager, kan andre oppleve overgangsalderen som svært plagsom.

Selv om du er i overgangsalderen, skal du ikke trenge å plages. Mange tror dessverre det, og søker ikke hjelp de ikke vet finnes. Hos oss har vi lang erfaring med å utrede, veilede og hjelpe kvinner med å minske og bli kvitt plager og symptomer på overgangsalder, også kalt menopause.

MedicusPodden om overgangsalder

For flere kan det være hjelpsomt med behandling for disse symptomene og plagene man opplever i overgangsalderen. I andre episode av MedicusPodden får dere høre mer om dette da vi snakker med vår meget erfarne gynekolog, Inger Øverlie. Hun har vært gynekolog siden 1990 og har forsket på subjektive plager i overgangsalderen og hormonendringer.

Se episoden under eller hør den på  iTunes og Spotify.

Ofte stilte spørsmål

Hva er årsaken til overgangsalderplager?

Overgangsalderen, ofte kalt menopausen, er perioden før og etter siste menstruasjonsblødning, og inntreffer vanligvis i 45-55 års alderen. Da forsvinner kjønnshormonet østrogen, og mange opplever ulike grader av plager som disse:

  • Hetetokter og svettetokter
  • Blødningsforstyrrelser
  • Forandringer i slimhinner
  • Psykiske symptomer, som nedstemthet, søvnløshet og dårligere konsentrasjon
Kan overgangsalderen føre til benskjørhet?

Den hormonelle forandringen påvirker også skjelettet. Det kan føre til lavere beinmasse og i noen tilfeller benskjørhet, noe du bør være obs på om du har benskjørhet i familien. Behandling kan også motvirke det.

Hvordan behandle overgangsalderplager

Mange får god hjelp av hormonbehandling i form av preparat eller plaster, og det forskyver ikke plagene til senere, slik mange tror. Vi har også lokal behandling mot plager med slimhinneforandringer. 

Snakk med oss om du har overgangsaldersplager. Vi har dyktige gynekologer i både Trondheim, Oslo og Stavanger innen denne tematikken.

Legg igjen en kommentar

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.