Det fins hjelp for ufrivillig barnløshet

På Medicus er vi opptatt av å møte våre par sine behov og lytte til deres historie.

Har dere et ønske om å bli gravid, men ikke fått det til? Da er dere ikke alene. Hele 10% av par i fruktbar alder er ufrivillig barnløs. På Medicus kan dere få hjelp – uten ventetid.

Hos oss vil dere bli møtt av folk med lang erfaring og høy kompetanse, og gjennom en rask og grundig fruktbarhetstest finner vi ut hvilken behandling som passer for dere. Vi vet at omsorg og gjenkjennelse er viktig i en slik prosess. Hos oss er dere ikke på samlebånd – her tilpasses behandlingen hvert enkelt par.

Ingen ventetid

9725

Start når det passer best for dere. Vi har ingen ventelister.

Lang erfaring

1412

Med noen av landest mest erfarne spesialister får dere den hjelpen dere trenger

Personlig oppfølging

1463

Hos oss møter du mennesker som bryr seg, og som følger dere opp.

Fruktbarhetstest

Det første vi gjør når dere kommer til oss er at vi gjør grundige undersøkelser for å finne årsaken til at det dere ikke har blitt gravide og hva vi kan gjøre for å hjelpe dere.

Slik kommer dere i gang

Først trenger vi å vite så mye som mulig om dere og deres situasjon. Derfor ønsker vi at dere fyller ut og sender inn vårt elektroniske pasientopplysningsskjema slik at vi raskt kan komme i gang.

Når vi mottar skjemaet vil vårt fagpersonell i løpet av noen dager ta kontakt for å fortelle om veien videre.

Prøvetaking

Vi vil be dere ta blodprøver og en sædprøve. Disse kan dere ta hos oss eller hos en lokal lege. Ut fra blodprøvene (blant annet FSH og AMH) kan vi vurdere kvinnens eggstokker og utelukke risiko for smittsomme sykdommer. Sædprøven sier oss noe om mannens fruktbarhet.

Når dere starter å ta prøvene setter vi dere opp på time hos en av våre gynekologer.

Besøk hos gynekologen

I tillegg til prøvetaking vil det bli foretatt en gynekologisk undersøkelse og en ultralydundersøkelse av kvinnens livmor, eggstokker og eggledere samt en nærmere undersøkelse av mannen hvis sædkvaliteten er nedsatt. Bor dere langt unna kan dette gjøres hos en av våre samarbeidende gynekologer.

Vurdering og veien videre

På bakgrunn av resultatene fra utredningen gir vi dere råd om veien videre. Kanskje dere bør forsøke videre på egenhånd eller komme i gang med behandling. I så fall vil vi gi dere råd om hvilken type behandling som passer best for dere.

Assistert befruktning

Assistert befruktning er navnet på to måter vi kan hjelpe dere. Noen ganger hjelper vi med prøverørsbehandling (IVF), andre ganger kan det være aktuelt med inseminasjonsbehandling (IUI).

Prøverør (IVF)

Prøverør eller IVF (in vitro-fertilisering) er en metode der kvinnen stimuleres med hormoner slik at hunproduserer flere egg. Eggene hentes ut og befruktes i laboratoriet. Etter noen dager føres et befruktet og delt egg (embryo) tilbake til livmoren.

Hvis mannen har kraftig nedsatt sædkvalitet bruker vi en befruktningsmetode som kalles ICSI (mikroinjeksjon). Da gir vi sædcellen litt ekstra hjelp ved å injisere den direkte inn i egget.

Ofte får vi flere befruktede og delte egg (embryo) av god kvalitet. Vi setter normalt tilbake ett, mens de resterende fryses ned. Disse kan vi tine og sette tilbake i senere naturlig eller lett stimulert syklus. Dette kalles FER (tilbakesetting av fryste tinte embryo).

Vi har skrevet mye om disse ulike behandlingsmetodene i bloggen vår.

Inseminasjon (IUI)

Dette er en enklere form for behandling som vi benytter hvis mannens sædkvalitet er normal og kvinnens eggledere er åpne. Her føres rensede sædceller inn i livmoren ved hjelp av et tynt og mykt kateter.

Operativt sæduttak (TESA og TESE).

Hos 10-15 % av alle menn som kommer til fruktbarhetstest finner vi ikke sædceller i sædprøven. Ved metodene TESA eller TESE kan vi likevel ofte hente ut sædceller fra bitestikkel eller testikkelvevet. Noen ganger finner vi heller ikke sædceller her, da vil paret eventuelt ha behov for behandling med donorsæd.

Les mer om metodene, TESA og TESE

Behandling med donorsæd

Medicus tilbyr behandling donorsæd til heterofile par der mannen ikke har sædceller, eller til lesbiske par som ønsker å få barn. Denne behandlingen foregår enten i form av inseminasjon med donorsæd (IUI-d) eller prøverørsbehandling med donorsæd (IVF-d).

Les mer om behandling med donorsæd

Erfaring og kompetanse

God prøverørsbehandling er avhengig av et godt team med lang erfaring og kompetanse. Vi har mange erfarne og dyktige medarbeidere, og ansvaret for den faglige kvaliteten ligger hos Terje Sørdal.

Terje Sørdal – medisinsk ansvarlig

  • En av Norges mest erfarne spesialister innen fruktbarhet
  • Jobbet med prøverørsbefruktning siden slutten av 80-tallet
  • Første legen utenfor Oslo som fikk konsesjon til å starte en privat IVF-klinikk
  • Bred kunnskap om kvinnens helse i tillegg til prøverørsbefruktning
  • Deltatt i mer enn 40 kliniske forskningsstudier, flere av dem som internasjonal eller nasjonal hovedutprøver

Samtaler hos terapeut

Prøverørsprosessen kan føre med seg følelsesmessige reaksjoner og utfordringer i parforholdet. Vi ønsker å kunne tilby den beste hjelpen også på det emosjonelle plan, og har derfor som eneste IVF-klinikk i Norge inkludert samtaler med terapeut som en del av vår behandling.

  • En oppstartssamtale hos terapeut er inkludert i behandlingen
  • Erfarne terapeuter med egen efaring fra prøverørsbehanding

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Du kan enten ringe oss eller legge igjen navn og telefonnummer i kontaktskjema under. Vi tar kontakt i løpet av kort tid.

Vet dere allerede nå at dere ønsker hjelp fra oss? Fyll ut og send inn vårt elektroniske pasientopplysningsskjema


  • Logged in as Magnus Finset Sørdal. Verification not required.