Analyse av DNA-skade i menns sædceller – Sperm Comet-testen

Det er mer enn bare antall sædceller og deres bevegelighet som er viktig for mannens fruktbarhet.

Som de fleste vet vil arvestoffet, DNA, i kvinnens egg blir dårligere med alderen, noe som gjør at det blir vanskeligere for henne å bli gravid og få barn. Det viser seg at det samme gjelder også for menn.

Ved Medicus kan vi tilby en DNA-skade analyse i samarbeid med det britiske selskapet Examen. Denne testen heter Sperm Comet-test og gir informasjon om graden av DNA-skade i sædcellene. Graden av DNA-skade viser god sammenheng med mannens fruktbarhet.

Hva gir testen svar på?

Testen gir svar på tre parametre:

Dette er den eneste testen som tallfester graden av DNA-skade i individuelle sædceller og den kreves bare minst 5000 sædceller for å kunne gjøre undersøkelsen.

Hva kan DNA-skade i sædceller føre til?

DNA-skaden i mannens sædceller gir seg til kjenne på flere måter. Det kan føre til nedsatt befruktningsevne, unormal utvikling av eggene som blir befruktet eller at graviditetene gjentatte ganger stopper på et alt for tidlig tidspunkt.

Sperm Comet-testen er den eneste DNA-testen som er følsom nok til å kunne forutsi dårlig befruktningsevne, dårlig embryoutvikling og dermed også kvaliteten på blastocysten på dag 5.

Hva kan vi gjøre med resultatene av testen?

Basert på resultatene fra testen kan vi enten gi råd og veiledning om hvordan redusere DNA-skadene i sædcellene selv eller vi kan lage et behandlingsopplegg som er basert på informasjonen fra Sperm comet-testen.

Fant du ikke det du lette etter?

Les mer om standard sædanalyse

Spørsmål og svar